В Тайван забраниха консумацията на кучета и котки

В Тайван забраниха консумацията на кучета и котки
Източник: pixabay
A A+ A++ A

В Тайван забраниха яденето на кучета и котки като мярка за хуманното отношение към животните, предаде АФП. Парламентът прие законодателство, с което консумацията, покупката или притежанието на котки и кучета за месо се забранява. Предвиждат се и глоби, които варират до над 8 хил. длр.

Властите запазват правото си да назоват публично тези, които нарушават разпоредбите. "Това показва, че Тайван е общество с напреднало хуманно отношение към животните", коментира депутат от тайванския парламент, предложил новите правила.

Законопроектът също предвижда санкции за убиване или злоупотребяване с животни, като наказанието се изразява в до 2 години затвор или глобата от 2 млн. тайвански долара.

За тайванците консумацията на кучешко месо помага за увеличаване на мъжката потентност. Традицията е известна от няколко десетилетия, но става все по-малко популярна на фона на засилващите се призиви за защита на правата на животните.

През 2001 г. Тайван промени законодателството за защита на животните, като се забрани клането на домашни любимци, сред които кучета и котки, за храна, въпреки, че тогава не е имало санкции за яденето или закупуването на животинското месо. Две години по-късно, през 2003 г., продажбите на домашни любимци за храна са забранени.

През 2016 г. армията е била принудена да се извини публично, след като видео клип показа как трима войници измъчват и задушават до смърт с желязна верига бездомно куче. 

От АФП припомнят, че фестивалът на кучешкото месо в Китай от 2016-та привлече множество посетители, въпреки международния отзвук за убийството на над 10 000 кучета засъбитието. Статисиката сочи, че в Южна Корея се консумират до близо 3 млн. кучета годишно. Във Виетнам месото от породата котки "малък тигър" също се смята за деликатес и въпреки забраната, разпространението им е достъпно в специализираните заведения.

#Тайван #кучета #котки #законопроект #глоба #санкции #клане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »