Шефката на МВФ: Глобалната икономика започва да набира скорост

Шефката на МВФ: Глобалната икономика започва да набира скорост
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Глобалният икономически растеж набира скорост, но продължава да има рискове в низходяща посока, включително и в резултат на заплахата от протекционизъм, каза управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, предаде БНР.

В Брюксел Лагард посочи, че след шестгодишния разочароващ растеж световната икономика започва да набира скорост. Шефката отбеляза, че за пръв път от доста години насам световната икономика вече се движи с "бодра и енергична стъпка". Трябва да се има предвид, че МВФ ще представи новите си прогнози за растежа в световен мащаб на 18-и април в навечерието на пролетната среща на Фонда и Световната банка във Вашингтон. През януари МВФ заложи на ускоряването на глобалния икономически растеж от 3,1% през миналата до 3,4% през настоящата година и до 3,6% през 2018 г.

Кристин Лагард отбеляза, че докато перспективите за силното развитие и развиващите се икономики представляват благоприятна предпоставка за растежа на световната икономика, "без съмнение има и редица рискове - политическата несигурност, включително в Европа, мечът на протекционизма, надвиснал над световната търговия, както и по-затегнатите финансови условия в световен план, които бииха могли да задействат разрушително изтичане на капитали от нововъзникващите и развиващите се икономики", допълва още шефката на МВФ.

В речта си Лангард не засегна плановете на Доналд Тръмп и на новата администрация на САЩ да обложат определени вносни стоки, но заяви, че ограничаването на търговията би представлявало "самонараняване", което да затрудни веригите за доставки, да навреди на производството в световен мащаб, както и да надуе цените на производствените материали и на потребителските стоки.

Коиментирайки Гърция, Кристин Лагард заяви, че страната върви в правилната посока по отношение на реформите, но преговорите за гръцката спасителна програма и за евентуалната роля на МВФ в нея са "едва на половината път". Тп отбеляза, че МВФ все още обмисля дали да се присъедини към гръцкия спасителен план, добавяйки, че още не са с него.

#Кристин Лагард #МВФ #САЩ #Гърция #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »