Цените на петрола тръгнаха нагоре след спекулациите по повод ограничения добив в ОПЕК

Цените на петрола тръгнаха нагоре след спекулациите по повод ограничения добив в ОПЕК
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Цените на петрола нарастват за осма поредна сесия на търговия, заличавайки почти напълно загубите, регистрирани през миналия месец, с оглед на очакванията, че водещите петролни производители от и извън ОПЕК ще удължат срока на действие на споразумението за ограничаване на добивите, предаде БНР.

Повод за тези спекулации даде информация, според която Саудитска Арабия е поискала от останалите страни - членки на картела да бъде удължено с шест месеца постигнатото в края на миналата година споразумение за намаляване на петролното производство, имащо за цел по-ускорено ребалансиране на пазара на ценната енергийна суровина. Според източниците на "Уолстрийт Джърнъл" и "Ройтерс", Саудитска Арабия ще направи официално предложение на предстоящата редовна среща на ОПЕК през май.

Междувременно се заговори, че договореното през ноемви 2016-та съкращаване на производството на картела с около 1,8 млн. барела на ден, валидно до средата на 2017-та, вече се спазва напълно от подписалите го страни, като през март те са изпълнили на 100% и дори леко са преизпълнили поетите конкретни ангажименти за ограничаване на добивите на петрол.

Всичко това допринася за днешното поредно поскъпване на черното злато, като фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юни нарастват с 0,7 на сто към 56,60 длр. за барел, достигайки най-високо ниво от началото на март. Ако петролът сорт брент приключи и днешната търговия на печалба, това би представлявало негово най-продължително непрекъснато поскъпване от февруари 2012-та насам.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май нарастват с 0,58 длр. за барел, което е най-високото ниво от 1-ви март и поскъпване за седма поредна сесия на търговия.

Подкрепа за петролните цени оказват и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), показващи изненадващо понижение на седмичните запаси на суров петрол в САЩ с 1,3 млн. барела.

Вниманието на инвеститорите се насочва към очакваните по-късно днес официални данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за американските петролни запаси за седмица до 7-ми април. Във вторник EIA прогнозира, че производството на суров петрол в САЩ се е повишило до 9,1 млн. барела на ден през март (най-високото ниво от година насам), като очаква добивите да нараснат с 300 хил. барела на ден до края на настоящата година и с още 700 хил. барела дневно през 2018-та, достигайки 9,9 млн. барела на ден.

#барела #петрол #ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"