Бомбена атака срещу автобуса на Боруся (Д) в Германия, има ранени (ВИДЕО)

Бомбена атака срещу автобуса на Боруся (Д) в Германия, има ранени (ВИДЕО)
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Отборът на „Борусия Дортмунд“ стана жертва на атентат. Клубният автобус е бил атакуван с бомби на път за стадиона в Дортмунд, 45 минути преди да започне двубоя от Шампионската лига с „Монако“, пише Труд. Мачът е отложен за днес, 19,45 ч българско време и ще се играе при засилени мерки за сигурност. При взрива е пострадал един от играчите на немския тим. Марк Батра е бил ранен от счупените прозорци и е откаран в болница. Претърпял е операция на китката.

По информация на в. „Билд“ взривовете са били поне три. Возилото е било издебнато на „Витбракер щрасе“, на 10 км. от „Сигнал Идуна парк“. Пострадала е предната част на автобуса. Полицай също е бил ранен при трите експлозии в Дортмунд, предаде германската телевизия N24. Полицаят е карал мотор пред автобуса на отбора, за да ескортира отбора до стадиона, и е паднал от взривната вълна.

Данните на властите сочат, че служителят на реда е пострадал леко и няма информация дали след прегледа е останал в болница, или е освободен, предаде БТВ. Органите на реда в Дортмунд обявиха на извънредна пресконференция, че до мястото на трите експлозии е открита бележка. Съдържанието й към момента не е ясно. От съображения за сигурност властите не отговориха на въпроса и дали тя е на немски език.

Разследването на атаката продължава. Пасажерите в ударения автобус са добре. Според полицията, взривовете са били "насочена атака" срещу клуба. Все още не е ясно кой стои зад нападението. Властите коментират още, че трите експлозии са били директно насочени срещу превозното средство. Това стана ясно по думите на Грегор Ланге, началник на градската полиция в Дортмунд. Мотивите за нападението също не са изяснени.

"Имаше три експлозии близо до хотела на Борусия Дортмунд. От самото начало на разследването е ясно, че тази атака е насочена изцяло към клуба. Целия ресурс на полицията е под тревога", допълни Ланг. Местната прокуратура съобщи, че с намереното в зоната на взривовете писмо, се поема отговорност за атаката. Автентичността му се проверява, но на този етап от разследването подробности за съдържанието му няма да бъдат дадени.

"Разследваме потенциален опит за убийство. Мога да кажа, че намерихме писмо близо до местопрестъплението, но не мога да коментирам съдържанието му от съображения за сигурност. В момента проверяваме автентичността му", коментира Сандра Люк, областен прокурор. Германската полиция обяви, че ще разположи много полицаи в града, за да гарантират сигурността по време на футболния мач днес. Кучета претърсват района за още експлозиви.

Стана ясно още, че към момента германските следователи издирват заподозрените за атаката срещу "Боруся". Криминалистите са се фокусирали върху писмото, намерено на мястото на атаката, в което се поема отговорността за атентата, предаде АФП. Властите в Германия осъдиха не отричат версията за "терористична атака", и обявиха повишена бойна готовност, вземайки под внимание серията джихадистки атака през миналата година, включително и атентата на коледния базар в Берлин декември 2016 г., при който загинаха 12 души.

По думи на началника на полицията в Дортмунд взривните вещества са били активирани като автобусът минал покрай тях. Взривовете счупили прозорците на превозното средство, а дясната му страна е изцяло обгорена. Вратарят на "Дортмунд" Роман Бурки коментира пред швейцарска медия, че в момента на експлозията е чул много силен шум, "голяма експлозия". "След взрива ние легнахме на пода, не знаехме дали ще има още експлозии", коментира той. Бурки коментира още, че Бартра е бил ранен от счупени стъкла. "Целият отбор е шокиран", заяви изпълнителният директор на "Дортмунд" Ханс-Йоахим Вацке. "В ситуация като тази, Боруся е обединена", коментира още той.

Следователите работят по версията, че нападателят най-вероятно е използвал кола при бягството, пишат от в. "Билд", цитиран от АФП. Полицията смята още, че експлозивите са били от типа "тръбна бомба".

В същото време феновете на "Боруся" (Дортмунд) показаха невиждано гостоприемство към привържениците на „Монако“. След атентата срещу автобуса и отлагането на четвъртфинала на Шампионската лига, много от гостите не бяха отседнали в хотел, а трябваше през нощта да отлетят с чартъри за Ница. В специален туитър акаунт „Борусия“ информира гостите от „Монако“, че който няма пари за хотел, може да пише и германски фенове ще го приютят за нощта. Часове по-късно фенове на двата отбора публикуваха снимки в социалните мрежи, с които показваха как се веселят заедно в домашна обстановка.

„Когато футболният свят се обедини – благодарим „Борусия“, написа един от френските запалянковци в туитър. При атентата тежко е ранен испанският национал Марк Бартра. Китката му е счупена, а в ръката има и чужд предмет, което наложи спешна операция. Все още няма яснота кой е атентаторът.

#Дортмунд #Германия #бомба #взрив #Шампионската лига

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"