Пхенян заплаши с контрамерки срещу американците

Пхенян заплаши с контрамерки срещу американците
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Северна Корея заплаши да отговори на изпращането на американския самолетоносач „Карл Винсън“ към Корейския полуостров. Говорител на севернокорейското външно министерство заяви, че Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия. „КНДР е готова да достигне до исканото от САЩ равнище на война“, посочи той. „Ще предприемем най-твърди контрамерки срещу провокациите, за да се защитим чрез мощната сила на оръжието“, пише Труд.

По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на Съединените щати потвърди, че групата на самолетоносача се е запътила към Корейския полуостров. Американският президент Доналд Тръмп неотдавна поиска от съветниците си да изготвят варианти за оказване на натиск върху режима в Пхенян да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване.

"Посоката на US самолетоносача край бреговете на Корейския полуостров е доказателство, че сценарият за инвазията на САЩ в КНДР е достигнал в напреднала фаза", заявиха още от ведомството, предаде РИА Новости. От там коментират още, че ако американците направят крачката към военни действия "Северна Корея е в готовност да отговори на всяка форма на военни операция на САЩ". 

В изявлението става ясно също, че ако се наложи КНДР е готова да се защитава с оръжие. По-рано стана ясно още, че към самолетоносача "Карл Винсън" са изпратени още два разрушителя и един крайцер с управляеми ракети на борда, способни да прихващат балистични ракети.

В неделя съветникът на Тръмп по национална сигурност Хърбърт Макмастър оповести легитимността на това решение, отбелязвайки, че присъствието на ядрения арсенал на Пхенян е "неприемлив". Той добави, че изпращането на самолетоносача е в отговор на севернокорейската ракетна заплаха и нейното елиминиране.

#US #КНДР #Пхенян #Доналд Тръмп #САЩ #Карл Винсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"