Денков: Агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото

Денков: Агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции, предаде Дарик.
 
Сред мерките най-важни са промените в две наредби - в държавния стандарт за приобщаващото образование и в наредба номер 3 за здравните кабинети, каза министър Денков. Той заяви, че за двете наредби трябва да се заложат средства в бюджета за 2018 г.
 
Министърът отбеляза, че сега недостигат психолози и педагогически съветници в училищата и добави, че всеки ученик трябва да има достъп до такъв специалист. Около 17 млн. лева са необходими за осигуряването на педагогически специалисти и психолози в училищата, каза Денков.

Според него голямата трудност идва от това, че родителите и учителите дават примера, който децата след това възпроизвеждат в училище. "Докато има агресия сред възрастните, в живота няма как да очакваме от децата да нямат своите прояви на агресия", заяви ресорният министър. По негови думи друга трудност е, че няма само една институция, която да може да реши проблема с "магическа пръчка". Според Денков трябват общи и насочени училия в продължения на години, предаде БГНЕС.

"На среща с институциите разделихме мерките на такива, които могат да се задвижат веднага и други, които изискват практическа подготовка. До края на 2017 г. е първата група, а втората до края на 2018 г.“, поясни Денков. Като най-важни ресорният министър изтъкна две промени в наредби, едната от които е свързана с Държавния образователен стандарт за приобщаващо образование, приет 2016-та. "В него има известни дефицити, които трябва да бъдат коригирани по максимално бърз начин. Дефицитите се отнасят към неработещ за момента координационен механизъм за превенция на агресията и насилието", коментира още той. 

По този начин институциите ще следят за нереднисти не когато се случи трагедията. Детето може да бъде изведено от клас, или да бъде преместено в друга форма на обучение, но трябва да бъдат ясни стъпките, по които това дете да не пречи на останалите деца“, поясни Денков. „Вторият момент в тази наредба е взаимодействието-учители-родители. Балансът е нарушен. Крайната дума какво да е наказанието за детето трябва да бъде на учителите и родителят трябва да подпомага този процес. То не може да бъде водещият в такъв процес“, категоричен бе служебният министър.

Николай Денков посочи още, че втората наредба, която има нужда от промяна е т.нар. Наредба номер 3 за здравните кабинети. „Необходимо е дефиниране на няколко варианта за медицинско обслужване, в зависимост от конкретните условия в училището. Двете наредби изискват определени средства, които трябва да се заложат в бюджета за следващата година. Около 17 млн. лв. е общата сума за осигуряване на поне един психолог или педагогически специалист. Учителите имат нужда от експертна помощ, казусите са различни“, заяви министърът на образованието.

Той цитира международните изследвания, според които най-доброто средство за превенция на агресията, насилието, наркотиците и алкохолът е въвличането на децата в дейности, които са интересни за тях, и които се случват в извънкласните дейности. „Не е достатъчно само да има видеокамери в училищата, а как тази информация се използва. Да има кризисен щаб, който да е активен непрекъснато-да има няколко души, които да следят обстановката така, че да има компетентни хора, които да вземат решение по най-добрия начин“, посочи Денков. Той посочи, че има съществено увеличаване на регистрираните случаи на агресията в училище. При поява на инциденти все още има забавяне в реакцията на институциите, това е основното, което се опитваме да използваме като превенция, обясни ресорният министър.

#Николай Денков #психолози #Агресията #ученици #детето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"