900 невзривени боеприпаса в нивите около „Петолъчката" след взривовете

900 невзривени боеприпаса в нивите около „Петолъчката" след взривовете
Прочистването е извършено в трикилометровата зона от външната страна на производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш". Снимка: МО
A A+ A++ A

913 невзривени боеприпаса и 392 килограма взривни остатъци са били прочистени от началото на операция „Чист хоризонт" около село Лозенец край пътен възел „Петолъчката", където на 5 юни се взриви склад за боеприпаси на „Берета трейдинг".

Прочистването е извършено в трикилометровата зона от външната страна на производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш" и е обхванало 3100,4 декара обработваема земя, съобщиха от Министерството на отбраната.

В операцията участват 136 военнослужещи от Сухопътните войски, офицери от Съвместното командване на силите, които осъществяват връзка с представителите на местната изпълнителна власт, както и екипи на служба „Военна полиция" и на Военномедицинска академия - София.

Специализираните групи прочистват приоритетно земеделските земи, засети с трайни насаждения, и овощните градини.

Само през изминалата седмица, в периода от 18 до 21 юни, военнослужещите прочистиха от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2 122,4 декара земеделски площи, засети със зърнени и слънчогледови култури, районите на помпената станция на Стралджа и на трафопост.

За този период са открити и изнесени 688 невзривени боеприпаса и 207 килограма взривни остатъци.

Специализираните екипи изпълняват задачите си при изключително тежки условия и при спазване на мерките за безопасност, уверяват от военното ведомство.

Работата по разузнаването и прочистването на земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата, ще продължи и през следващата седмица.

#взривове #Лозенец #„Петолъчката" #„Берета Трейдинг" #боеприпаси #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »