Европейските борси стартираха на червено след сигналите на Фед за съкращения във финансовия баланс до края на годината

Европейските борси стартираха на червено след сигналите на Фед за съкращения във финансовия баланс до края на годината
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Европейските борси се оцветиха в червено по време на търговията в четвъртък, следвайки разпродажбите на акции на "Уолстрийт" от вчера като реакция на сигналите от страна на Федералния резерв, че до края на годината може да започне да съкращава масивния си финансов баланс, натрупала в резултат на провежданата до преди време агресивна стимулираща парична политика, предаде БНР.

Стенограмата от мартенското заседание на Фед показа, че американските централни банкери е най-вероятно да започнат съкращаването на портфолиото на банката в размер на цели 4,5 трлн. длр. до края на 2017 г. Централната банка на САЩ придоби значителен размер на финансови активи чрез редица програми за покупки на ценни книжа по време и след последната рецесия през 2007-2009 г. с основна цел да задържи дългосрочните лихви на ниски нива и да повиши икономическия растеж.

Именно тези стимулиращи парични програми на Фед бяха основен стълб в подкрепа на пазарите на акции в световен план през последните няколко години. Поради това новината, че Фед планира да започне да намалява до края на годината размера на закупените от нея държавни облигации и ипотечно гарантирани ценни книжа, провокира частично напрежение на световните фондови борси, в това число и на европейските пазари на акции.

Слабото проучване за бизнес активността в китайската сфера на услугите през март оказа негативно влияние в днешната търговия. Това се отнася и до инвеститорските притеснения преди очакваната с голям интерес първа среща между президентите на САЩ и Китай, която ще се проведе днес и утре.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижи в началото на търговията в четвъртък с 0,5%, след което последва париране на част от първоначалните загуби и сега индексът се търгува с едва 0,21% под неговото вчерашно ниво на затваряне отчасти като реакция на днешната реч на шефа на ЕЦБ, в която Марио Драги подчерта, че в скоро време банката няма да прави промени в настоящата си агресивна стимулираща парична и лихвена политика.

Немският фондов индекс DAX бележи понижение от 0,23%, но след по-солидния спад с 0,7% при старта на днешната търговия, като инвеститорите на борсата на във Франкфурт видимо игнорираха по-слабия от очакваното растеж на индустриалните поръчки в Германия през февруари.

В същото време френският индекс CAC40 успя да излезе на зелено, нараствайки в рамките на днешната търговия с 0,23% след първоначалния спад с 0,6%. От друга страна британският FTS100 също реагира негативно на стенограмата от последното заседание на Фед, отваряйки търговията с Лондон с понижение от 0,8%, преди обаче да изтрие голяма част от първоначалните загуби, търгувайки се вече с по-скромно понижение от 0,3%.

#DAX #САЩ #Китай #Фед #ЕЦБ #Марио Драги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »