Най-възрастната астронавтка остава още 3 месеца в Космоса

Най-възрастната астронавтка остава още 3 месеца в Космоса
http://www.space.com
A A+ A++ A

Най-възрастната и най-опитна астронавтка в света Пеги Уитсън ще прекара още три месеца на орбита, а на 24 април ще постави нов рекорд на САЩ за продължителен престой в Космоса, предаде Асошиейтед прес.

НАСА обяви, че тя ще остане на Международната космическа станция (МКС) до септември. Американката на 57 години пристигна там през ноември и трябваше да се върне на Земята през юни. Но НАСА и Роскосмос се споразумяха тя да стане още три месеца и да се възползва от празното място на космическия кораб "Союз МС-04" през есента.

Двамата мъже, с които излетя в Космоса - французинът Тома Песке и руснакът Олег Новицки, ще се приберат без нея през юни.

Пеги Уитсън е на път да постави нов рекорд на САЩ за прекарано време в Космоса на 24 април.

Сегашният принадлежи на сънародника й Джефри Уилямс, който е пребивавал 543 дни на орбита.

Астронавтката вече постави рекорд за най-много излизания в открития космос от жена - осем, и за най-дълъг общ престой в открития космос за жена - 53 часа.

През уикенда тя ще стане командир на МКС за втори път.

"Обичам да съм тук. Животът и работата на борда на космическата станция ме карат да чувствам, че давам най-голям принос. Затова постоянно се опитвам да изцедя и последната секунда от времето си тук. Да имам на разположение още три месеца, е точно това, което бих искала", каза астронавтката.

Сегашната й мисия ще продължи близо 10 месеца. Учените нямат търпение да отчетат всички промени в тялото й, за да надградят знанията, придобити от наблюденията върху астронавта Скот Кели, чийто полет беше една година.

На борда на "Союз МС-04" ще има място за Пеги Уитсън при полета му до Земята през септември. Екипажът на пристигащия този месец "Союз" беше намален от трима на двама човека. Причината тя да остане е да се запази пълен брой от шестима души в екипажа на МКС.

#космос #Пеги Уитсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »