В Унгария гласуват за затваряне на университета на Сорос

В Унгария гласуват за затваряне на университета на Сорос
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Унгарските депутати са одобрили оспорван закон за висшето образование, с който може да се стигне до затварянето на Централноевропейския унуверситет, основан от американския милярдер Джордж Сорос. Създаденият през 1991 г. ЦЕУ е гледан от правителството "Орбан" като "враждебен бастион" на либерализма, предаде БГНЕС.

Новият закон, гласуван със 123 гласа "за" и 38 "против", въвежда по-строги изисквания за чуждестранните висши училища в Унгария. Правилата, които внасят промени в закона от 2011 година, забраняват на институции извън ЕС да издават унгарски дипломи без да има сключено споразумение между националните правителства. Университетите от своя страна ще трябва да имат инфраструктурата за настаняване на студенти и факултети в държавата, която е създала университета.

Спорният законопроект предизвика недоволство и протести в Будапеща, както и широко международно обсъждане. Американският Държавен департамент призова за оттегляне на законопроекта, а над 900 университетски преподаватели, между които и 18 нобелови лауреати по икономика, подписаха отворено писмо в подкрепа на ЦЕУ, който не отговаря на тези изисквания.

В неделя Орбан заяви, че бъдещето на ЦЕУ зависи от сключването на договор между правителствата на Унгария и САЩ в рамките на следващите 6 месеца. В противен случай ЦЕУ няма да може да приеме нови студенти от 2018 и вероятно до 2021 ще бъде затворен. Промените в закона са разглеждани като удар по родения в Унгария 86-годишен Джордж Сорос. Филантропът редовно е обвиняван от Орбан, че се намесва в Централна и Източна Европа и се опитва да дестабилизира континента като подкрепя отворените граници и политиката в интерес на бежанците.

#Джордж Сорос #Орбан #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"