Стачка парализира Аржентина

Стачка парализира Аржентина
Twitter/илюстративна снимка
A A+ A++ A

Транспортната система на Аржентина е блокирана заради обща стачка против политиката на правителството. В стачката участват двата най-големи профсъюза – Общата конфедерация на труда и Централният съюз на трудещите се, предаде БНТ.

Профсъюзите протестират срещу масовите уволнения и отмяната на вносни мита в ущърб на местните производители. Синдикатите искат правителството да повишава заплатите така, че за да се компенсират последиците от инфлацията, която през 2016 беше около 40 на сто.

На електронните табла на летищата се съобщава, че са отменени 800 полета. Влаковете и автобусите също няма да се движат. В столицата метрото ще остане затворено. Ще стачкуват и шофьорите на таксита. В болниците работят само спешните отделения и дежурните кабинети, в училищата и университетите занятията са отменени, отпадъците също няма да се извозват.

Банките няма да обслужват клиенти. Към стачката се присъединиха и работещите в търговския сектор. Няма да стачкуват работещите в данъчните служби, част от заетите в селското стопанство, работниците в нефтодобива.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри изтъкна, че стачката няма да помогне на недоволните, но ще струва 15 млрд. песо (974 млн. долара), които биха могли да се вложат в нови проекти. Правителството окачестви стачката като политически мотивирана във връзка с наближаващите парламентарни избори тази есен.

Това е първата обща стачка от идването на власт на Макри през ноември 2015 година.

#Аржентина #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"