Предпазва ли кафето от рак на маточната шийка?

Предпазва ли кафето от рак на маточната шийка?
A A+ A++ A

Четири чаши кафе на ден предпазват от рак на шийката на матката, установиха американски учени.

Според изследването редовната консумация на кафе намалява опасността от рак на ендометриума, най-честата форма на заболяването. Жените, които пият четири или повече чаши на ден в продължение на много години, е с 25% по-малко вероятно да развият заболяването спрямо тези, които се ограничават само до една чаша на ден, поясняват от БГНЕС.

Както кафето с кофеинq така и безкофеиновото кафе предпазва от заболяването, но чаят няма положителен ефект, показва 26-годишното проучване сред близо 70 000 жени. Когато се пие редовно, кафето помага за намаляване на нивата на хормоните, смятани за причинители на рака. Рискът от заболяване се увеличава с напредването на възрастта, нарастването на теглото или ако майката също е заболяла от рак на шийката на матката.

„Увеличаването на упражненията и поддържането на нормално тегло са вероятно двата най-важни начина за предотвратяване на рак на ендометриума. Но са необходими и допълнителни стратегии и създаване на хранителни навици като пиенето на кафе“, съобщиха учените от Харвардското училище по обществено здраве. Те обаче предупреждават, че прибавянето на сметана и захар към кафето може да намали благоприятния му ефект, както и пушенето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »