Лекарите предлагат нов начин за оценяване на труда им

Лекарите предлагат нов начин за оценяване на труда им
Източник: Плевен
A A+ A++ A

Нова методика за остойностяване на лекарския труд ще предложат от Българския лекарския съюз (БЛС). Представители на КТ "Подкрепа" в съсловната организация са на мнение, че в нея трябва да бъде заложена начална лекарска заплата, не по-малка от 1500 лева, и начална заплата за медицинска сестра, не по-малка от 900 лева. Това стана ясно преди началото на дискусия за цената на труда на медицинските специалисти, организирана от Лекарския съюз и КТ "Подкрепа", предаде Дарик.

От здравната каса обаче бяха категорични, че с тазгодишния бюджет за здраве предложените промени в лекарските заплати няма как да се осъществят. Като част от новите моменти в методиката лекарите предложиха и въвеждане на коефициенти, които да определят заплащането на медицинските специалисти според особеностите на техния труд и времето, в което са го практикували, обясни д-р Венцислав Грозев, председател на съсловието. 

Заместник здравният министър д-р Атанас Кундурджиев добави, че това, което ведомството може да направи, е да регламентира в някои отношения начините на заплащане. Подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров обаче категорично заяви, че с тазгодишния бюджет увеличение на заплатите на медицинските специалисти няма как да бъде реализирано. Според него, за да се достигне едно средно ниво на болничните възнаграждения, са нужни поне 250 млн. лв. допълнително на годишна база.

#БЛС #Димитър Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"