Плевнелиев покани бразилски инвеститори в „София тек парк"

Плевнелиев покани бразилски инвеститори в „София тек парк"
Двамата президенти се договориха още да засилят обмена на информация между двете държави в области като наука, високи технологии и биотехнологии. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Инвеститори от Бразилия ще проучат възможностите за участие в бъдещия технологичен център „София тек парк" в България.

„София тек парк" е сред проектите, които бразилска делегация ще разгледа при посещение в София в рамките на плана за активизиране на двустранните икономически връзки, който президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф съгласуваха по време на срещата си в Рио де Жанейро на третия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20".

Съгласуването на конкретни съвместни проекти ще бъде последвано от визита на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представители на българския бизнес в Бразилия, които да подготвят конкретните договори между двете страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България," подчерта Росен Плевнелиев по време на разговора.

Държавният глава представи основните макроикономически показатели на България в момента и посочи, че страната ни е единствена в Европа, чийто кредитен рейтинг се повишава в условията на криза.

Конкретни сфери от интерес за бразилския интерес са високите технологии, сътрудничеството в областта на науката и образованието, земеделието и производството на изкуствени торове.

Президентът покани Бразилия за стратегически партньор на България в областта на земеделието и производството на храни.

Двамата президенти се договориха още да засилят обмена на информация между двете държави в области като наука, високи технологии и биотехнологии.

Президентът Дилма Русеф изрази желание повече бразилски студенти да учат в България, което, по думите й, е на изключително високо ниво, особено в инженерните специалности.

Кризата и ситуацията в Европа също бяха сред акцентите по време на разговора. Президентът Русеф изрази готовността на Бразилия да помага на европейските страни в трудния за тях момент.

#Росен Плевнелиев #Дилма Русеф #Бразилия #България #ООН #устойчиво развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"