Стефан Янев: Няма чистка в МО, уволненията са по правилата

Стефан Янев: Няма чистка в МО, уволненията са по правилата
Източник: SpoDeli.eu
A A+ A++ A

Говоренето за чистка в МО е неоснователно. Това каза пред БТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев. По думите му всички назначения и уволнения, които са извършени в периода на служебното правителство са на базата на ясни критерии. "Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения. Няма назначение, което да не е направено с конкурс, там където законът изисква", допълни министърът, пише Труд.

Администрацията не може да спре да работи, допълни министърът. В случая със смяната на постоянния секретар на отбраната документооборотът на дневна база може би е по-голям отколкото при министъра и всички трудности ще се струпат на новия министър, обясни той. Не съм дошъл в МО със списък за уволнение, нямам статистика колко са уволнени, заяви Янев. По думите му така нареченият подбор е направен между повече от 40 души в администрацията на МО, като е била дадена възможност и на хора извън МО да участват.

По думите на служебния министър става ясно, че от встъпването му в длъжност в МО текат проверки на контролните органи. "Нещата, които са дадени, продължават, вече са дадени 3-4 доклада във военната прокуратура", допълни той. Янев коментира, че всички налични хора, които са в МО са проверявани. В администрацията уволненията са на 2-3-ма и то там, където има нарушения. Янев даде пример с уволнението на ръководителя на „Интендантско обслужване“, където основно занимание е шиенето на униформи. „Оказва се, че ние нямаме постоянен поток на нови униформи, постоянно се появяват проблеми – с плат, ципове и др., допълни още той, предаде БГНЕС

Стефан Янев поясни, че са отстранени всички директори на търговски дружества с пряк принципал министъра на отбраната, поради ниски финансови резултати, включително на ръба на колапса. Функциите, които изпълняват тези дружества, са специфични и много оттговорни, каза още министърът.

За обвиненията на Николай Ненчев, че е заварил дружествата с принципал в МО в тежко финансово състояние, Янев даде пример с „Терем“. "Когато Ненчев е дошъл в МО в дружеството е заварил сметки с 60 млн. лв. и договори за 180 млн. лв. В момента сметките на дружеството са празни". Янев защити и решението на МС да отмени постановление 208 за мигрантите.

"В този му вид, в който бе направено постановление 208 не защитаваше националните интереси“, каза той. Според него то е прието по инерцията заради евродирективите. „Необходимостта да се преразгледа този режим беше ясна на всички членове на кабинета от неговото конструиране. Това, което правим в момента, е добра практика, която даваме на Европа“, каза Янев. За затварянето на границата с Турция Янев коментира, че такова понятие съществува, но на теория. "То не съществува – защото означава да бъде спрян всякакъв транспорт, стоки… Това може да се случи при извънредни ситуации, каквито не съществуват", допълни министърът.

За сценарият с 30-те хиляди мигранти по границата Янев коментира, че е малко вероятно да се случи, тъй като "нито Турция, нито ЕС имат интерес да го допуснат“. Предстои да подготвим анализ, който другата седмица ще представим. В него да кажем какво сме свършили и да оставим предложения на следващото правителство какво трябва да направи. В национален план винаги ми е била задачата да помагам каквото мога на държавата и смятам и занапред да го правя, каза министър Янев в отговор на въпрос за своето бъдеще след като излезе от служебния кабинет.

#МО #Стефан Янев #Николай Ненчев #Турция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »