„Нойе Цюрхер Цайтунг": Законът за горите на ГЕРБ облагодетелства шепа олигарси

„Нойе Цюрхер Цайтунг": Законът за горите на ГЕРБ облагодетелства шепа олигарси
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От „Нойе Цюрхер Цайтунг"; Превод: БГНЕС

Българите предпочитат да мърморят помежду си срещу политиците, вместо да излизат на открит протест срещу властта. За опазването на природата обаче, те излязоха на улицата.

„Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим това, което остана от България" - пише на плакат, издигнат от протестиращите на софийския „Орлов мост”.

От няколко дни най-натовареното кръстовище в българската столица е още по-трудно за преминаване, тъй като е блокирано от протестиращи граждани.

С акцията си те искат да привлекат вниманието към доста оспорваните поправки в Закона за горите, приети миналата седмица в парламента само с гласовете на управляващата партия ГЕРБ, които улесняват използването на българската гора за бизнес-проекти като изграждане на ски-центрове или голф-игрища.

Според коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България" законът ще ускори унищожаването на природните богатства на страната.

Българската гора е единственият останал естествен ресурс на страната, а поправките в закона не отчитат обществения интерес и нарушават както българското, така и европейското законодателство в тази област, е цитиран да казва говорител на екологичната организация Световен фонд за дивата природа (WWF).

Според критиците законът облагодетелства шепа олигарси с интереси в зимните спортове, свързани с политиката.

Цели 2 месеца природозащитниците се опитваха безуспешно да се срещнат с премиера Бойко Борисов, но той ги прие едва след като протестиращите блокираха „Орлов мост".

Междувременно в спора се намеси и президентът Росен Плевнелиев, който наложи вето върху поправките.

Като цяло протестите не са най-силната страна на българите, които предпочитат помежду си да мърморят срещу политиците. Когато обаче става въпрос за природата, на няколко пъти те вече са се вдигали на протести. Сегашните в центъра на София обаче са само едната страна на медала.

На няколко места в провинцията също имаше протестиращи граждани, но този път срещу президентското вето.

В понеделник жителите на Сапарева баня и Дупница блокираха за четвърт час главния път Е-79 за Солун, и призоваха премиера Борисов да отреже пипалата на „Зеления октопод".

Този протест беше организиран от кмета на Сапарева баня, и за разлика от акцията на „Орлов мост", където имаше арестувани, полицаите бездействаха напълно.

Подобна демонстрация в ски-курортите Разлог и Банско организира и сдружението „Природа за гражданите и регионите", зад което стои един от нарочените за облагодетелствани от закона – „ски-магната" Цеко Минев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »