Гръцката ОТЕ продава българския мобилен оператор „Глобул”

Гръцката ОТЕ продава българския мобилен оператор „Глобул”
A A+ A++ A

Гръцката компания ОТЕ продава мобилния оператор „Глобул", съобщиха от пресслужбата на компанията.

С приходите от телекома ОТЕ се надява да изплати задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години, потвърждават от пресцентъра на компанията, цитирани от „Капитал”.

Решението е било взето преди дни от борда на директорите на гръцката компания. За него вече са били информирани висшият мениджмънт и служителите на „Глобул".

По неофициална информация ОТЕ е наел за консултант по продажбата лондонското поделение на американската банка „Ситигруп”.

Сред потенциалните купувачи са турската „Турксел”, британската „Водафон”, както и „Ориндж”, която е собственост на „Франс Телеком”.

При избора на купувач думата ще има и германската „Дойче Телеком”, който притежава 40% от акциите в ОТЕ.

Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава „златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.

Още миналия месец беше обявено, че ОТЕ може да продаде едно от поделенията си в Албания, България или Румъния, за да събере средства, с които да обслужи дълговете си.

Компанията очаква дефицит в баланса си между 500 и 700 млн. евро., съобщи тогава „Медиапул“, позовавайки се на гръцкия вестник „Нафтемпорики“, цитиран от „Блумбърг“.

ОТЕ притежава контролния пакет акции в оператора „Космоут”, която притежава лиценза за втори GSM оператор в България, наречен „Космо България Мобайл“, чието търговско наименование е „Глобул“.

#ОТЕ #Глобул #Ситигруп #България #Румъния #Албания #Дойче Телеком #Водафон #Ориндж #Франс Телеком

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"