Огромни загуби очакват производителите на рапица у нас

Огромни загуби очакват производителите на рапица у нас
БНТ
A A+ A++ A

Огромни финансови загуби очакват тази година земеделските производители на рапица във Варненско. Над 50 на сто от реколтата е унищожена заради студената зима. Положението в Южна България е още по-тежко - там са замръзнали над 90 процента от посевите.

Христо Жеков е производител на зърнени култури и рапица от 20 години. Обработва близо 5000 декара земя във варненските села Каменар, Куманово и Орешак. Разказва, че толкова лоша реколта от рапица досега не е имал.

Христо Жеков, земеделски производител: “Като тази година не е било! Заради сушавото лято.. В следствие на това рапицата не можа да поникне на време, не можа да се вкорени, поникна октомври месец, ноември стана студено и не можа да си направи определения брой листа, за да не замръзне.”

Надеждите на Христо да застрахова реколтата и да се защити поне малко срещу евентуални загуби, се оказват напразни.

Христо Жеков, земеделски производител: “Дойде специалист от София да я гледа и ми каза, че може да я застрахова за 50 лева да декар, ако евентуално замръзне – 10 процента, 5 лева на декар. Че те само семената и другите разходи надхвърлят 40, 50 лева само до есента.”

За да има печалба от тази култура производителят трябва да отгледа поне 50 растения на квадратен метър. В момента те са около 10, разказва Христо.

Христо Жеков, земеделски производител: “Цената смятам ще се повиши на рапицата, защото няма да има добиви. В нашия район и Южна България, където хората масово развалят, да се надяваме, че цената ще компенсира поне малко загубите.”

По-високите цени на рапицата няма да се отразят на обикновените потребители. Тя се изнася основно в чужбина, като само малка част от нея се ползва у нас за производството на биодизел.

#раница #загуби #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »