Добрев: Не сме предложили на Русия 7-и блок

Добрев: Не сме предложили на Русия 7-и блок
Делян Добрев влезе в словесна схватка със своите предшественици Петър Димитров и Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че няма официално предложение към Русия да започне строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Няма официално писмо предложение към руската страна да започне строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но има възможност“, заяви Делян Добрев в петък, предаде БГНЕС.

По време на парламентарния контрол енергийният министър отговори на два въпроса на бившите министри на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Румен Овчаров, свързани с проекта за АЕЦ „Белене“ и с възможностите за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„С руската страна е обсъждана възможността реакторът, ядреният остров, който е проектиран за „Белене“, да бъде част от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, беше ни казано, че това е напълно възможно. Такава процедура няма“, коментира Добрев.

„От една страна, имаме процедурата за оборудването и реактора, а от друга страна, в споразумението, което сте подписали за проведената от вас процедура, има възможност за намаляване обхвата на споразумението и за промяна на мястото, където ще се сложи ядреният остров. Могат да бъдат променени мястото и обхватът, така че процедурата да бъде намалена до един ядрен остров. Тези възможности все още се обмислят от юристите и от външните адвокати, които имаме, за да сме сигурни, че процедурата този път е коректна“, обърна се той към Петър Димитров.

Делян Добрев влезе в словесна схватка с Румен Овчаров, който коментира, че за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" няма анализ за социално-икономическите последствия, анализ на ядрената безопасност и въздействието върху околната среда, анализ какво ще се прави с отработеното гориво и обвини правителството на ГЕРБ, че ликвидира атомната енергетика в България.

Делян Добрев определи тези обвинения като спекулации. Той пък попита Овчаров и Димитров защо не са подписали договора за АЕЦ „Белене“.

По темата за АЕЦ „Белене“ Добрев обясни, че той не е виждал компания с инвестиционни намерения и с конкретни предложения.

„Хипотетично е възможно, че ако се появи такава компания, която ясно да заяви „Ние сме тези, имаме опит в атомните централи“, когато каже, че няма да иска държавни гаранции, че няма да иска дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, че ще покрие ядрения риск, че ще закупи проекта „Белене“ и ще заплати направените от НЕК разходи, тогава можем да водим дебат дали може, или не може да стане този частен проект“, каза той.

„Минава времето, когато държавата определя цената на електроенергията. След няколко години пазарът в България ще е либерализиран, така че цената да се определя на пазарен принцип. Не може регулаторът да определя колко ще струва електроенергията. Във всички други държави либерализацията е много по-напреднала, отколкото в България, и това предстои да се случи тук“, подчерта енергийният министър.

#ГЕРБ #7-и блок #България #Русия #Румен Овчаров #Петър димитров #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Козлодуй“ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »