Еколози: ЮНЕСКО против ски пистите в Пирин

Еколози: ЮНЕСКО против ски пистите в Пирин
Протестите на природозащитниците от Коалиция „За да остане природа в България" не стихват вече втора седмица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Коалиция „За да остане природа в България“ категорично отрекоха изтеклата в медиите информация, че „според ЮНЕСКО ски пистите не пречат на Национален парк Пирин“.

Природозащитниците приветстват новия доклад на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО относно природозащитното състояние на обекта на световното наследство Национален парк Пирин, съобщиха от „За да остане природа“.

На първо място, в своя доклад Комитетът по световното наследство отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско (в м. Платото и над Бъндеришка поляна) са одобрени от Министерството на околната среда и водите в нарушение на националното законодателство.

Като резултат от предишни проверки на състоянието на Световното наследство Национален парк Пирин беше постигнато споразумение между България и ЮНЕСКО най-сериозно засегнатата от развитието на ски туризма част – ски зоната Банско – да бъде изключена от територията на обекта за сметка на включването в него на нови площи, посочват още от организацията.

Според природозащитниците ЮНЕСКО отново изтъква, че с изграждането на ски зона Банско е нанесено максимално допустимото увреждане на природата в Национален парк Пирин, като новият доклад просто отбелязва, че силно засегнатите от строителството терени не са пострадали съществено при строителството на новите лифтове.

Специално внимание е обърнато на липсата на прозрачност при вземането на управленските решения и нарушаване границите на зоните в Национален парк Пирин, както и на слабо контролираното строителство на ски съоръженията в ски зона Банско, допълват от „За да остане природа в България”.

На второ място, ЮНЕСКО отново заявява твърдата си позиция, че България не трябва да допуска строителство на нови ски съоръжения и ски зони в границите на обекта, посочват природозащитниците.

Според еколозите от световната организация настояват при подновяването на съществуващите ски съоръжения в ски зоните Банско, Кулиното и Добринище да не се нарушават българските закони и устройствени документи и ремонтите на съоръжения да бъдат последвани от възстановителни мерки, каквито невинаги се прилагат от инвеститора.

Заради уврежданията от ски зона Банско, през 2010 г. площта й беше изключена от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и беше включена в т.нар. буферна зона на обекта.

България получава силен упрек и за допуснатото прекомерно и лишено от икономическа логика застрояване с хотели в землищата на Банско и Разлог, което не дава възможност за балансираното и устойчиво ползване на световния обект Пирин, допълват еколозите.

В заключение, Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на Национален парк Пирин, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм.

Възможности за това представляват оптималното използване на минералните водни ресурси, подобряването на техническото и санитарно-хигиенно състоянието на туристическите обекти в националния парк и др., смятат природозащитниците.

Те допълват, че тези предложения фигурират и в Стратегията за устойчиво управление на природните ресурси в Национален парк Пирин, която беше изготвена от дирекцията на националния парк с финансовото и експертно участие на ЮНЕСКО.

Коалиция „За да остане природа в България" изтъква, че вече година и половина очаква правителството да обясни на обществото какво смята да направи с 650-те декара в повече, които бяха застроени и се ползват незаконно от ски зона Банско извън територията на концесията в Национален парк Пирин.

Самият екоминистър Нона Караджова призна за това сериозно нарушение, но Министерството на околната среда и водите (МОСВ) все още не е предприело действия за прилагане на наказателните мерки, предвидени от Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Не е задействана и процедура за възстановяване на нанесените върху природата щети, завършват от коалицията.

#ЮНЕСКО #Пирин #Банско #Министерството на околната среда и водите #МОСВ #Нона Караджова #екоминистър #Закона за защитените територии #Закона за биологичното разнообразие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"