Атентат в метрото в Санкт Петербург, най-малко 10 са загиналите - ОБНОВЕНА (ВИДЕО)

Атентат в метрото в Санкт Петербург, най-малко 10 са загиналите - ОБНОВЕНА (ВИДЕО)
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Два мощни взрива са прогърмяли преди около час в метрото в Санкт Петербург. Има поне 10 жертви и множество пострадали. Екслозиите са се случили на една от станциите на подземната железница преди около час. Спасителните екипи евакуират всички, включително и намиращите се във влаковете в тунелите около спирката "Сенная", предаде iNews.bg.

От оператора на метрото съобщават, че взривовете са се случили в един от вагоните. Допълват и че вече 7 станции са затворени. Пострадалите са най-малко 30 души, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източници от здравните служби. Официално потвърждение на тази информация все още няма, отбелязва агенцията.

На място работят спасителни екипи и екипи на силите на реда. Президентът Владимир Путин вече е информиран за случващото се. Прокуратурата вече е започнала разследване. С него се е заел главният прокурор на Санкт Петербург Сергей Литвиненко, който вече е пристигнал на метростанцията. В разследването вече са се включили и експертите по взривове на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Все още официално не е потвърдено, че става дума за терористичен акт. Според експертът по сигурност и ветеран от антитерористичния отряд "Алфа" Сергей Гончаров, със сигурност става дума за атентат. "Според това, което виждаме, информацията, която имаме до момента, не смятам, че това може да се дължи на технически проблем или пък на някаква газова бутилка", коментира специалистът пред "РИА Новости".

Руският презиздент Владимир Путин прекъсна срещата си с беларуския си колега Александър Лукашенко. Според негова информация се разглеждат 3 версии за взрива – битова, криминална и терористичен акт, но последната е основна. "Все още причините не са ясни. Както винаги разглеждаме всички варианти. Разследването ще покаже", каза той. Путин изрази увереност и че скоро ще има конкретни резултати от работата на службата.

Междувременно от московското метро са усилили мерките за сигурност.

Около 16:00 ч. българско време приключи евакуацията на хората от метростанцията, където се случи инцидентът. Това съобщи за "Россия 24" говорителят на Националния антитерористичен комитет Андрей Прежездомский. Той добави и че на всички пострадали хора вече се оказва медицинска помощ. Според информация на ТАСС на място пред метростанцията са пристигнали 40 екипа на Спешна помощ. В спасителната операция са включени и хеликоптери.

Прежездомский обяви също и че все още не е ясна причината за взрива, както и от какъв тип е устройството. Специалистите на ФСБ, които вече работят на мястото, скоро се очаква да дадат отговор на въпроса.

По-рано стана ясно, че „на метростанция „Сенная площадь“ в Санкт-Петербург е прогърмя взрив“, съобщава източникът на правителствената служба и допълни, че станцията е силно задимена. Затворени са общо 7 метростанции в района. Провежда се евакуация, пише Труд.

 

 

 

 

 

#Санкт-Петербург #правоохранителните #взрив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"