Слаба активност на промишления сектор в Китай през март

Слаба активност на промишления сектор в Китай през март
Източник: Скрап Инфо България
A A+ A++ A

Промишлената активност в Китай се разширява през март за девети пореден месец, но с по-бавно темпо спрямо февруари поради забавяне на растежа на новите експортни поръчки, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit, предаде БНР.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, спадна през март до 51,2 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, докато осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за по-скромно негово понижение до 51,6 пункта. Въпреки че индексът остава стабилно над водоразделното ниво от 50 пункта за девети пореден месец, влошаване бележат редица важни негови компоненти, включени в проучването, като нивата на растеж на производството, на общите нови промишлени поръчки, както и цените на входа и на изхода на китайските предприятия.

Така например индексът, измерващ експортните поръчки, спадна рязко до тримесечно дъно от 51,9 пункта спрямо 53,8 пункта през февруари. Данните на Caixin Insight Group и на агенция Markit са в контраст с аналогично проучване на официалната китайска статистика, оповестено през уикенда, според което промишленият PMI индекс нарасна през март до 51,8 пункта от 51,6 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от април 2012-а година.

В същото време индексът PMI на китайската статистика, измерващ активността в сферата на услугите, се повиши през март до най-високо ниво от май 2014-а година от 55,1 пункта. Според икономисти и анализатори данните показват, че китайският промишлен сектор продължава да се подобрява, но противоречивите резултати от двете проучванията сякаш сигнализират за известно отслабване на промишлеността преди старта на второто тримесечие.

#PMI #Китай #компанията #уикенда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници