Мадуро отрече да нарушава конституцията на страната

Мадуро отрече да нарушава конституцията на страната
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли обвиненията, че извършваните от него действия, за да консолидира властта си в засегнатата от криза страна, са в нарушение на конституцията. „Във Венецуела, конституцията, гражданските, политически и човешки права и властта на народа са в пълна сила“, каза Мадуро пред свои ликуващи поддръжници, пише Труд.

Мадуро заяви, че на 4 април ще свика Съвета за сигурност на страната, за да бъде разгледана ситуацията, след като Върховният съд реши да изземе законодателната власт, предаде агенция РИА Новости. Властите на Перу призоваха останалите страни да съгласуват твърда позиция спрямо Венецуела и да оттеглят своите посланици от страната в знак на протест срещу „авторитарното“ превземане на парламента от страна на проправителствения Върховен съд, предаде Ройтерс.

Върховният съд на Венецуела пое контрол над парламента по-рано тази седмица, като критиците определиха хода като преврат. Протести и международно осъждане назряха в петък, а Перу зае най-твърда позиция от страните в Северна и Южна Америка. Висшата съдебна инстанция на страната обяви, че поема законодателната власт вместо парламента, който се намира под контрола на опозицията. Освен това Върховният съд лиши депутатите от имунитет.

Определяйки действието на венецуелския съд като „грубо нарушаване на демокрацията“, президентът на Перу, Педро Пабло Кучински, незабавно оттегли посланика си от Каракас. Върховният съд на Венецуела ще направи преглед на решенията, взети от парламента на страната.

#Николас Мадуро #Венецуела #Перу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »