От Брюксел одобряват коалирането на Борисов с патриотите

От Брюксел одобряват коалирането на Борисов с патриотите
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Първа среща за сформиране на евентуално коалиционно правителство се състоя днес между представители на ГЕРБ и лидерите на "Обединени патриоти". В петък те проведоха двучасов разговор за съвместно управление, който обаче определиха "просто като разговори, а не преговори" за правителство. От срещата не излезе никаква официална информация за взети решения. Inews.bg обаче научи от свои източници, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил зелена светлина от Брюксел за коалиционно правителство с българските националисти, каквито в случая се явяват "Обединените патриоти", предаде iNews.bg.

Най-голямото опасение беше, че партньорите в ЕС няма да позволят националисти да управляват страната. Според европейските лидери обаче, като се изключи "Атака", която в близкото минало проповядваше антиевропейски настроения, останалите две патриотични формации – НФСБ и ВМРО, стоят зад еврочленството на България и подкрепят единството на ЕС, посочва източникът.

Първата среща на ГЕРБ с ОП се състоя веднага след завръщането от Малта на Бойко Борисов, който беше там на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и ГЕРБ. Най-вероятно Борисов там е получил и благословията за коалиционно управление с българските националисти. Около 9.30 в централата на спечелилата изборите партия пристигнаха лидерите на трите партии в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров ("Атака"). В централата на ГЕРБ ги посрещнаха бившите министри Лиляна Павлова и Владислав Горанов и бивишя вицепремиер Томислав Дончев.

Разговорът продължи само два часа, а на тръгване патриотите бяха повече от лаконични пред журналистите. "Преговори няма, разговорите предстоят", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И добави: "Разговорите бяха съвсем общи, честитихме си резултатите. За програмите не сме говорили. Другата седмица най-вероятно ще е следващата среща".

"ГЕРБ са първа сила, това е безспорно. От тук насетне имат право да предлагат и да се обсъждат условия. Всеки трябва да направи компромис, ако решим, че трябва да вършим нещо", коментира Волен Сидеров. "И опита,,и грешките ни поучиха, всяка една от партиите трябва да е поумняла. Аз го виждам това, че става, да гледаме оптимистично" готов съм да помагам на всеки със своя опит и ерудиция", заключи Сидеров, цитиран от Медиапуул.

Запитан дали е обсъждана двойна или тройна управленска коалиция, той отбеляза, че на този въпрос в момента не може да се отговори.

Патриотите искат 7 министерства

По неофициална информация, за да подкрепят управлението, патриотите са поискали 7 министерства – отбраната, икономиката, енергетиката,  туризма, екологията, културата и земеделието, съобщава бТВ. ГЕРБ обаче не били склонни да отстъпят за някои от ключовите ресори. Те искали твърдо да запазят енергетиката и екологията.

Още по време на предизборната кампанията казаха, че ще искат и свои хора на постовете в министерствата на образованието и на здравеопазването.

Засега коалицията между ГЕРБ и ОП изглежда най-реалистичният вариант за съставяне на правителство, тъй като заедно двете формации ще имат математическо мнозинство от 122-ма народни представители в 240 местния парламент. Към момента се отрича опцията за широка коалиция, в която да участва БСП, каквато беше лансирана преди дни от единия от лидерите на "Обединени патриоти” Валери Симеонов.

Според наблюдатели обаче не може да се смята за съвсем изключен и вариантът за правителство на ГЕРБ и БСП, какъвто призив индиректно отправи в четвъртък лидерът на европейските социалисти и бивш български премиер и лидер на столетницата Сергей Станишев. Един от лидерите на "Обединените патриоти" - Валери Симеонов, пък призова за широка ляво-дясна националистическа коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти".

Президентът Румен Радев също изрази надежда за кабинет на "националната цел и националното единение".

#ГЕРБ #ВМРО #ЕНП #ОП #НФСБ #ЕС #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"