Реформи в ЕЦБ заради кризата в еврозоната, препоръча Дянков

Реформи в ЕЦБ заради кризата в еврозоната, препоръча Дянков
Финансовият министър участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, който се провежда на 22 и 23 юни в Люксембург. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради кризата в еврозоната ще трябва да бъдат реформирани и институциите на Европейския съюз, смята министърът на финансите Симеон Дянков.

„Кризата в еврозоната, която продължава пет години, изисква радикални мерки и вероятни промени и в Европейската централна банка“, каза Дянков цитиран от агенция „Фокус“ и „Медиапул“.

Той участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, който се провежда на 22 и 23 юни в Люксембург.

Заседанието на съвета предхожда заседанието на премиерите в ЕС в края на следващата седмица.

„Настроението в Люксембург е доста минорно, макар че всички сме радостни от положителния резултат на изборите в Гърция“, каза Дянков.

„В Гърция проблемите си остават. Кипърското правителство има значителни проблеми с банковата си система и тези проблеми са част от разговорите вчера и днес. Испания с банковата си система – знаете, че се подготвя спасителен пакетq и по тази тема говорим много, и вчера, и днес“, каза финансовият министър.

„Вече пета година кризата в еврозоната продължава и тя показва, че трябва да се вземат много радикални решения и относно някои държави, които се нуждаят от спасителни мерки, и като цяло в самите институции на ЕС“, посочи той и допълни, че от първия ден на заседанието на министрите се говори за промени в Европейската централна банка, в начина, по който тя функционира.

„Много работа предстои. Предупредиха ни, че днес и утре ще работим непрекъснато и дори да не си вземаме билети за връщане, защото ще работим, докато се стигне до решения, за да може следващата седмица в петък, когато се събират премиерите и държавните глави, да има предложения за подобряване на общото положение в еврозоната и конкретно в тези три страни – Гърция, Кипър и Испания. Засега такива конкретни предложения не са напълно разработени“, каза още Дянков.

#Симеон Дянков #Дянков #министър на финансите на България #Люксембург #реформи #промени #Европейската централна банка #ЕЦБ #криза #еврозона #еврозоната #Гърция #Испания #Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"