Слънчевият вятър е разрушил живота на Марс

Слънчевият вятър е разрушил живота на Марс
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Слънчевият вятър е причината някога плътната, подобна на земната атмосфера на Марс да се превърне в суха, студена и непригодна за живот, според изследване, публикувано в сп. "Сайънс", цитирано от Ройтерс. Преди около 4 милиарда години, когато се е зародил животът на Земята, Марс също е имала плътна атмосфера, която поддържала планетата топла и влажна, предаде Дарик.

С течение на времето частици от слънчевия вятър намаляват дебелината на атмосферата на Марс, като оставят тънка и продължаваща да се свива обвивка от газове на планетата. Това показаха измерванията на сондата Мейвън (MAVEN - Mars Atmosphere and Volatiles Evolution - Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс), един от осемте спътници на Марс.

Условията на Марс позволявали на нея да живеят микроби, но когато плътната атмосфера на планетата изчезнала, тя се превърнала в студената и суха планета, която е днес. Откритията анализираха защо планета, която в началото е подобна на Земята накрая се променя толкова и при какви условия планетите извън Слънчевата система могат да станат подходящи за живот.

Учените не са сигурни защо атмосферата на Марс е станала уязвима на слънчевият вятър, но подозират, че това има общо със загубата на магнитно поле на планетата. За разлика от нея, Земята има течно метално ядро, което създава предпазен магнитен щит, отклоняващ слънчевия вятър. Експертите установиха, че в атмосферата на Марс и преди, и сега е преобладавал въглеродният диоксид.

Изследването е спонсорирано от НАСА.

#Марс #НАСА #вятър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"