Намалява популацията на рапаните в Черно море

Намалява популацията на рапаните в Черно море
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Рибата намалява не само в Черно море, но и в световен план във всички водни басейни. Затова промишлеността се насочва към нерибните ресурси. Това съобщи доц. д-р Елица Петрова от Института по рибни ресурси, предаде Дарик.

За съжаление обаче намалява и популацията на важни видове като черната мида и рапана, които имат важна роля и за екоравновението. Рапанът е на второ място след трицоната по улов по нашите брегове. Добивът е по 4-5 тона годишно. До 35 м дълбочина в района на Албена и Созопол се вадят между 10 и 50 кг в трал. На 40-45 м обаче рапанът липсва. Изследванията показват, че популацията му е намаляла в сравнение с 2013 г. Най-голямо присъствие на рапан има в района на Балчик и Камчия на север, както и южно - от нос Емине до Созопол дюни.

Годишният добив на черната мида по българския бряг е около 300 000 тона. Негативен ефект върху този вид има дънното тралиране, обясни доц. Петрова. Най-голям улов на този вид аквакултура има в района на „Златни пясъци“ и „Галата“ - 900 кг на дълбочина от 42-45 м.

#брегове #риба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"