КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ от април

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ от април
Източник: БНР
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година. Според изчисленията на Регулатора цената на газа за второто тримесечие на годината трябва да се вдигне на 363,26 лева за 1000 кубични метра от 299,94 лева в момента. Това представлява съвсем малка разлика в сравнение с исканото от „Булгаргаз“ увеличение за 29,7% или 363,43 лева за 1000 кубични метра, пише Труд.

Първоначалното искане на обществения доставчик бе за 32,44%-ово поскъпване на синьото гориво. То бе мотивирано от очакваната по-висока доставна цена на природния газ от „Газпром Експорт“ и курса на щатския долар спрямо българския лев. След призив от страна на КЕВР „Булгаргаз“ да потърси вътрешни резерви и да намали исканото увеличение, се стигна до окончателното предложение за изменение на цената от 29,70%.

Значителното поскъпване на природния газ ще се отрази върху цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи. Според доклада на Комисията, ако близо 30%-овото увеличение бъде прието, топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. За София предвижданото увеличение е с 22,7%. За електроенергията се предвижда поскъпване от около 1%. Окончателното решение за това с колко точно ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017г.

#КЕВР #Булгаргаз #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »