"Галъп": Традиционно гласуването за ГЕРБ напомня генералната структура на вота

"Галъп": Традиционно гласуването за ГЕРБ напомня генералната структура на вота
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Какъв е електоратът на партиите обобщава проучване на "Галъп", поръчано и финансирано от NOVA и БНТ. По традиция, вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а този за БСП е изнесен към по-възрастните. Това и една от причините електоратът на БСП да изглежда по-„женски“ (традиционно за по-възрастни електорати). Другата причина може би е самата Корнелия Нинова, която заложи на този специфичен акцент по оста мъже-жени, обясняват анализатори, предаде Дарик.

Вотът за „Да, България“ прави тази формация да изглежда трета сила в София. „Най-образованият“ вот е именно този за „Да, България“ – 77% от гласувалите за формацията са висшисти. Гласувалите в България турци твърдят, че са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов побеждава и сред младите хора в България. В групата на 18 – 30-годишните ГЕРБ има една трета от гласовете, а БСП – 15%. Десетина процента има ДПС.

87% от гласувалите, които твърдят, че на изборите през 2014 г. са гласували за БСП - и сега са гласували за социалистическата партия. При ГЕРБ този дял е около 76%. Така БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ – с повече периферия. 5% твърдят, че са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори. Това са около 150 хиляди гласа. С „Не подкрепям никого“ са гласували по-скоро млади избиратели. 

#БСП #Галъп #ГЕРБ #ДОСТ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »