Диетолозите съветват: Честата консумация на гъби намалява риска от диабет

Диетолозите съветват: Честата консумация на гъби намалява риска от диабет
Източник: Lechenie.bg
A A+ A++ A

Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби в менюто си. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите, предаде Дарик.

Вижте някои от полезните им свойства:

Гъбите са богати на протеин и фибри



Макар че често гъбите са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни.

Гъбите съдържат толкова вода, колкото и зеленчуците



Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците). Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които искат да редуцират теглото си.

Гъбите са източник на витамини A, B и D

Гъбите са източник на витамин D, който основно си набавяме от слънчевата светлина. Освен това те съдържат витамин A, B1 и B2. Другите витамини присъстват в минимални количества.

 

Гъбите стабилизират кръвната захар 

Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин.

 


Гъбите регулират холестерола 

Гъбите кладница понижават холестерола. Те са известни с антибактериалните си и антиоксидантни свойства.

#вещества #храни #фибри #количества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"