Нов съдия поема делото "Марешки"

Нов съдия поема делото "Марешки"
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Делото за рекет и побой срещу лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки няма да бъде отлагано, а ще продължи с нов докладчик – съдия Красимир Гайдаров, съобщиха от Варненския окръжен съд. Смяната се наложи, след като досегашният съдия по процеса Светлозар Георгиев си е направил отвод по всички ръководени от него 8 наказателни дела, пише Труд.

Магистратът бе уличен от спецзвеното „Антикорупция“ в СГС, че в края на миналата година е пробвал да убеди районна прокурорка да спре разследване срещу негов приятел, забравил след лов автомата си върху капака на кола. Опитът му се оказал неуспешен. Виновникът бил наказан с 1000 лв. глоба, а съдия Георгиев влязъл в полезрението на „Антикорупция“ след подаден на 7 март сигнал от ДАНС.

Сега магистратът е посочил като основание за самоотвод чл. 29, ал. 2 от НПК, според който „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“, като допълнил в мотивите си, че тъй като му е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, не може да осигури решаването на делата по обективен и безпристрастен начин.

Този вариант не изисква делата да започнат от нулата с новите докладчици, уточниха от съда. Затова процесът срещу Марешки трябва да продължи на 24 април с изслушване на поредна порция записи от СРС на разговори между аптечния бос и другата обвиняема в рекет Красимира Колева. Делото срещу двамата се води от края на 2015 г. и дотук бе отлагано два пъти в навечерието на избори, в които Марешки участва.

Първо това стана преди президентския вот миналата година, а формалната причина бе липсата на резултат от експертиза. На 13 февруари заради заболяване на детето на Колева съдия Георгиев пак отложи заседание въпреки протеста на прокуратурата. Тогава Марешки бе категоричен, че избирането му за народен представител няма да блокира делото, защото самият той бил инициатор на референдум за отпадане на депутатския имунитет.

#СГС #ДАНС #Веселин Марешки #воля

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »