Гол на Роналдо класира Португалия на полуфинал

Гол на Роналдо класира Португалия на полуфинал
Кристиано Роналдо на два пъти уцели гредата, но вкара попадението, което донесе победата на Португалия в редовното време. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Португалия се класира на полуфинал на Евро 2012 след победа с 1:0 над Чехия с гол на Кристиано Роналдо в 79-тата минута.

Тимът на Пауло Бенто напълно заслужено победи в директната елиминация след пълна доминация на терена на Националния стадион във Варшава.

Иначе два от застрашителните удари на звездата на Португалия и „Реал” Мадрид Кристиано Роналдо срещнаха гредите на вратаря Петър Чех, а майсторската му задна ножица прати топката на сантиметри от страничната греда.

Съвсем логично накрая успя да реализира гола, който се оказа напълно достатъчен, за да изпрати тима в следващата фаза на турнира, където на 27 юни ще срещне победителя от втория четвъртфинал – Гърция или Германия.

Нападателят беше в основите на атаките на Португалия през първото полувреме, когато и Чехия отвръщаше с равностойна игра.

Първата опасност в мача дойде пред вратата на Петр Чех, но той не се затрудни от удара на Жоао Мутиньо. При контраатаката на Чехия нападателят Милан Барош не успя да засече подаването на Владимир Дарида.

След това Петр Чех се намеси и при центрирането на Фабио Коентрао, но голямата му класа се разкри в 25-тата минута, когато Кристиано Роналдо стреля отблизо.

След следващата добра изява на Чехия, при която Гебре Селасие проби по крилото и центрира, но нямаше кой да вкара, Португалия пое инициативата изцяло в свои ръце.

Роналдо пропусна да реализира вероятно едно от най-красивите попадения – със задна ножица в 33-тата минута, но топката подмина гредата.

На сантиметри от вратата мина топката и при прекия свободен удар от 35 метра, отново дело на Роналдо.

В 44-тата минута нападателят пак стигна опасно близо до откриване на резултата и уцели гредата.

Португалия продължи с мощен натиск и през второто полувреме, като футболистите на Пауло Бенто създадоха много работа на Петр Чех.

В 47-ата минута Раул Мейрелеш центрира към Уго Алмейда, който стреля с глава отблизо, но над вратата. Две минути по-късно пък Кристиано Роналдо отправи страхотен изстрел от фаул, като за втори път удари греда.

В 54-ата минута нападателят получи нов шанс да отбележи, но отново не бе точен, а веднага след това и Раул Мейрелеш опита изстрел, но и той не попадна във вратата.

В 58-ата минута пък Луиш Нани открадна една топка в средата на терена, напредна и стреля, като заслугата за нулевия резултат беше изцяло на чещкия вратар.

Минута по-късно пък Уго Алмейда успя да прати топката във вратата на съперника, но голът бе отменен заради засада. Чехия получи шанс в 63-тата минута, когато далечният удар на Милан Барош се оказа твърде неточен.

Веднага след това обаче Петр Чех за пореден път трябваше спасява отбора след страхотен далечен изстрел на Жоао Мутиньо, но стражът направи майсторско спасяване.

В 75-ата минута Луиш Нани изскочи в наказателното поле, но ударът му се отби от крак на защитник и премина над вратата.

Въпреки това Португалия не се отказа от пълния диктат на терена. В 77-ата минута Нани направи хубаво двойно подаване със свой съотборник и навлезе в наказателното поле, но центрирането му попадна в ръцете на Петр Чех, а две минути по-късно Жоао Мутиньо напредна отдясно и центрира великолепно към Кристиано Роналдо, който с глава най-накрая успя да открие резултата в мача в полза на Португалия.

В 83-ата минута Жоао Перейра можеше да удвои преднината на своя тим, но силният му удар бе спасен феноменалния чешки вратар.

След това и Раул Мейрелеш пробва далечен, но неточен удар, а чехите така и не успяха да организират последна атака и накрая трябваше да признаят превъзходството на съперника.

#Евро 2012 #Португалия #Чехия #четвъртфинал #полуфинал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници