Адвокатите обидени на Цветанов, не познавал конституцията

Адвокатите обидени на Цветанов, не познавал конституцията
Висшият адвокатски съвет излезе със становище, в което открито изказва несъгласието си с изказване на Цветан Цветанов, че Висшият съдебен съвет трябва да контролира поведението на адвокатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият адвокатски съвет излезе със становище, в което открито изказва несъгласието си с изказване на Цветан Цветанов, че Висшият съдебен съвет трябва да контролира поведението на адвокатите.

„Изявлението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на 20 ноември пред Нова телевизия, че Висшият съдебен съвет трябва да наблюдава и контролира поведението на адвокатите, неправомерно засяга достойнството и професионализма на българските адвокати“, се казва в становище на Висшия адвокатски съвет, съобщава БГНЕС.

„То е израз на крещящо непознаване и неразбиране на конституцията, законите и международноправните актове, по които Република България е страна“, заявяват адвокатите.

„Твърдението, че участието на силни адвокати внася дисбаланс в наказателния процес, съдържа и съответна оценка за българската прокуратура и за разследващите органи“, гласи още становището, подписано от председателя на съвета адв. Даниела Доковска.

„Висшият адвокатски съвет е принуден отново да припомни обръщението си от месец юли 2011 г. до Президента на републиката, Председателя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи, в което изтъкна, че този вид изявления на г-н Цветанов рушат демократичните устои на държавата и надхвърлят всички предели на обществена търпимост“, подчертават адвокатите.

„Периодичните атаки към адвокатите от страна на министъра на вътрешните работи по въпроси, които са изцяло извън неговата законово определена и професионална компетентност, всъщност отклоняват общественото внимание от реалните проблеми, които изпълнителната власт има в борбата срещу престъпността. Подобни изявления по никакъв начин не осветляват действителното състояние на съдебната система“, продължава становището.

„Българската адвокатура винаги е защитавала и ще продължи да защитава правата и законните интереси на гражданите и ще се противопоставя на всички опити за рушене на държавността и демокрацията“, категорични са от Висшия адвокатски съвет.

#Висшият адвокатски съвет #Висшият съдебен съвет #адвокати #адвокатите #Цветан Цветанов #Цветанов #Даниела Доковска #Конституцията #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »