Български производители продават болни пчелни семейства

Български производители продават болни пчелни семейства
Източник: Зоопортал
A A+ A++ A

Някои производители на пчелни майки и рояци ги продават болни, показват лабораторни изследвания на проби от пчели и техни продукти у нас и в други европейски страни, пише Труд.

“Медоносните насекоми са застрашени от изчезване както никога досега – майките умишлено са третирани с вещества, които ги правят неспособни да произвеждат здрави и силни семейства”, заявиха браншови организации. По думите им в Министерството на земеделието са запознати с проблема, но не му дават гласност.

Обработена по определен начин, пчелата майка има слаб имунитет, който се предава и на поколенията. Това ги прави много уязвими срещу пестициди – основни причини за масовото изчезване на цели семейства вече и в България. Към края на тази зима в отделни райони на страната са били отчетени загуби на кошери между 50 и 80%, а на места и до 100%.

“Твърдението, че се прилагат форми на контрол над нарастващата популация на планетата, чиито нужди природните ресурси повече не могат да задоволяват, вече не е само конспиративна теория, а всички знаем какво би се случило, ако пчелите изчезнат”, категорични са пчеларите.

Те изтъкват, че най-успешната формула за унищожаване на медоносните насекоми е именно производството на болни царици. Около 40 са производителите на рояци у нас, които имат лиценз за дейността си.

#майки #имунитет #дейността

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »