Масови арести на руски опозиционери в Москва

Масови арести на руски опозиционери в Москва
Twitter
A A+ A++ A

Най-отявленият руски опозиционер Алексей Навални е арестуван по време на протест, организиран от него в руската столица Москва, съобщават очевидци, цитирани от западни медии. Общо са задържани над 100 души за блокиране на движението по по централната ул."Тверская". Срещу протестиращите са изпратени спецчасти - ОМОН.

Протестиращите са се опитали да спрат полицаите да го вкарат в полицейска кола и да го откарат към ареста. Протестът призовава за борба с корупцията и оставката на руския премиер Дмитрий Медведев.

Навални е известен с кампанията си за борба с корупцията по високите етажи на властта в Русия и по-специално в Кремъл. Той няма право да се кандидатира за президент срещу Владимир Путин на изборите догодина, след като беше признат за виновен в съдебен процес, който според него е бил скалъпен, монтиран и политизиран.

В публикация в профила си в "Туитър" след задържането си той призова протестиращите да продължат демонстрацията. "Хора, аз съм добре. Няма нужда да се биете, за да ме измъкнете. Вървете по "Тверская" (главен московски булевард). Нашата тема на деня е борбата срещу корупцията", написа той.

Днешните демонстрации са едни от най-мащабните координирани прояви на недоволство след масовите протести пред 2011-2012 г. Според вътрешното министерство в Москва протестират над 8000 души.

Навални съобщи, че над 80 града в Русия протестират днес. В много градове, включително Москва, протестите не бяха разрешени от местните власти.

#арести #Москва #Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"