Трайков: Капацитетът на газовата връзка с Румъния може да е недостатъчен

Трайков: Капацитетът на газовата връзка с Румъния може да е недостатъчен
Докато бях министър, се планираше общото заседание на българския и на турския кабинет да бъде проведено още през септември, но то беше отложено за март, разкри Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интерконтекторната връзка между България Румъния ще осигури сравнително малки количества природен газ и капацитетът й може да се окаже недостатъчен, обяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

При планирането на газовата връзка с Румъния е било взето предвид мнението, че връзките с Турция и Гърция ще бъдат с по-голям капацитет, обясни Трайчо Трайков, цитиран от money.bg, на форума „Проучване и производство на нефт и газ - новата технологична граница" в качеството си на директор на Института за политики и развитие.

По думите му очакваният капацитет ще е няколко стотици милиона куб. метра годишно.

Капацитетът на интерконтекторната връзка може да се окаже недостатъчен, ако България реши да диверсифицира доставките на природен газ от Полша, където бяха открити сериозни залежи.

„Все пак наличието на тази връзка е добра основа за либерализация на газовия пазар, която ще бъде ефективна след приемането на промените в Закона за енергетиката," коментира Трайчо Трайков.

В сряда председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев заяви, че либерализиран пазар на газ ще означава, че всяко предприятие или доставчик на природен газ, които намерят изгодни условия за доставка на синьо гориво от други източници, ще могат да сключват договори за това, без да се налага да преминават през „Булгаргаз". Ще бъдат заплащани само транзитните такси за мрежата. Доставките от „Газпром" ще си останат обект на държавна регулация.

„Важно е да се отбележи, че Румъния разполага със свой собствени залежи от природен газ като в същото време газопреносната й мрежа скоро може да се свърже с тази на страните от Централна Европа, които получават газ от Норвегия, Алжир и др. страни," обясни още Трайчо Трайков.

Бившият енергиен министър от кабинета „Борисов" отговори и на въпрос защо се бави интерконтекторната връзка със Турция.

По думите му проблемът е свързан с това, че Анкара не иска да бъде само транзитна страна на синьото гориво, а да го продава, нищо че няма собствени ресурси и газопреносната й мрежа се пълни основно с газ от Русия.

„Докато бях министър, се планираше общото заседание на българския и на турския кабинет да бъде проведено още през септември, но то беше отложено за март. Мога да каже, че още тогава българският и турският премиер трябваше да наредят съответно на „Булгартрансгаз" и на турският газов оператор „Боташ" да подпишат меморандум за изграждането на връзката, което не се случи," обясни Трайчо Трайков.

Друго нещо, което не трябваше да се случва според бившият енергиен министър, е да бъде обвързано изграждането на междусистемната връзка със строителството на язовир по поречието на река Тунджа, за което настоява Турция.

„Двата проекта са практически независими," подчерта Трайчо Трайков.

#интерконекторна връзка #газова връзка #Трайчо Трайков #„Булгаргаз" #„Газпром" #„Боташ" #България #Румъния #Турция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »