Малкият Байрям заминава за Германия

Малкият Байрям заминава за Германия
БТВ
A A+ A++ A

Малкият Байрям отпътува днес за бъбречна трансплантация в Германия. Донор на детето е неговата баба, а като придружител ще пътува и дядото на 9-годишното момченце, информира бТВ.

По решение на Фонда за лечение на деца в чужбина тримата ще пътуват с линейка и под лекарски контрол. Екипът е от спешното отделение на болницата в Стара Загора.

Малкият Байрям и близките му ще бъдат приети в Университетската детска клиника в Тюбинген в понеделник. По лекарска преценка освен трансплантацията ще бъде извършена и друга операция.

Датата на трансплантацията все още не е ясна.

Байрям чака този момент от години. За него Германия е надежда за детство и за това, че ще спре хемодиализата 5 пъти седмично. "Ще се върна здрав, ще карам колело, ще скачам, ще играя", убеден е Байрям.

9-годишният Байрям е роден с бъбречни аномалии. През ноември миналата година Фондът издава решение за трансплантация в Германия, но ден преди Байрям да замине става ясно,че операция няма да има, защото от здравното министерство не са издали т.нар. Формуляр S2.

Аргументът е, че трансплантацията може да бъде извършена в България. bTV научи, че запитването към болниците дали могат да оперират детето е станало ден след като от Фонда обявиха това решение.

Последва оставка на директора на Фонда професор Владимир Пилософ, а новото ръководство обяви, че на 27 март Байрям ще бъде приет в германската клиника. Детето ще остане там няколко месеца.

#Байрям #лечение #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »