Конституционният съд отмени глобите за работници без трудов договор

Конституционният съд отмени глобите за работници без трудов договор
Според КС работникът без трудов договор не е свободен, защото правото му да откаже да приеме поставените условия като задължителен компонент на неговата свободна воля отстъпва пред опасността да остане безработен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд отмени глобите за работници без трудов договор, които бяха въведени чрез законодателни промени в началото на 2012 г.

В началото на годината депутатите приеха, че който работи без сключен трудов договор, се наказва с глоба в размер на три социално- и здравноосигурителни вноски.

Конституционният съд обаче обяви промените в Кодекса на труда за противоконституционни, защото, вместо да защитава и да гарантира труда, наказва работника или служителя.

Освен това държавата, вместо да гарантира правото на труд, налага административно-наказателна отговорност на работника или служителя, който е предоставил работната си сила, без да е сключил трудов договор, предаде БГНЕС.

Този член от кодекса, с който бяха наложени глобите, според съдиите противоречи и на принципа за правовата държава.

Съдът приема, че не може работникът да носи отговорност, когато е допуснат да предостави работната си сила, защото предоставянето й предполага допускането му до работното място и той не може да преценява правомерността на действията на работодателя.

Съдиите са на мнение, че работата без сключен трудов договор е от полза единствено на работодателя, защото той си „спестява“ плащането на осигурителни вноски за държавното обществено и здравно осигуряване, обезщетения по трудовите отношения, осигуряване на платен годишен отпуск.

Според Конституционния съд работникът без трудов договор не е свободен, защото правото му да откаже да приеме поставените условия като задължителен компонент на неговата свободна воля отстъпва пред опасността да остане безработен.

#Кодекс на труда #трудов договор #Конституционен съд #работник #служител #работодател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"