Инвестициите в транспорта стимулират европейската икономика, смята Виолета Булц

Инвестициите в транспорта стимулират европейската икономика, смята Виолета Булц
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

На ден по европейските пътища умират по 70 души, а тежките пътни инциденти, при които се изисква рехабилитация на пострадалите в тези страни за една година струват почти четири пъти повече от транспортния бюджет на Евопейския съюз за 4 години. Това съобщи европейският комисар по транспорта Виолета Булц, която участва в регионална конференция за инвестиционните възможности в транспортния сектор, предаде БНР.

Увеличаването на инвестициите в транспорта е от съществено значение за подобряване на конкурентоспособността и за стимулиране на икономическото възстановяване в Европа, отбеляза Виолета Булц:

Международният валутен фонд оценява, че 1 % увеличение при инвестициите в конвенционалната инфраструктура - каквито са транспортът и енергетиката - ще доведе до увеличение на брутния вътрешен продукт 1,5 %. Ако инвестициите са ефективни, това може да доведе до растеж от 2,5 %.

Булц посочи още, че публичните безвъзмездни средства на ЕС няма да са достатъчни за реализиране на общата визия за безпрепятствена мобилност.

С Плана на Комисията за инвестиции за Европа се предлагат иновативни решения, като съчетаването на средства с цел мобилизиране на допълнително частно финансиране.

#Виолета Булц #Комисията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »