Строят Българския Лувър за 2 г. и за 27 млн. лв.

Строят Българския Лувър за 2 г. и за 27 млн. лв.
Вежди Рашидов се надява до края на мандата на кабинета „Борисов“ да бъде завършено поне първото крило на националния комплекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният музеен комплекс, станал по-известен като Българския Лувър, ще бъде готов до две години и ще струва 27 млн. лв.

Средствата по проекта ще бъдат предоставени по Оперативна програма „Регионално развитие“.

В четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха договора за предоставянето на средствата за изграждането на Националния музеен комплекс, предаде БГНЕС.

Вежди Рашидов се надява до края на мандата на кабинета „Борисов“ да бъде завършено поне първото крило на националния комплекс.

Строителите на залите на Българския Лувър ще трябва да се съобразят с проекта на архитект Янко Апостолов.

„България ще има в центъра на София един прекрасен музей, който трябва да има едно хубаво българско име“, заяви културният министър.

От своя страна Лиляна Павлова апелира към колегата си в новия музей да има изложени и негови творби.

Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета.

Той ще бъде изграден в кв. 50, който включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „Васил Левски“ и улиците „Московска“, „19 февруари“ и „Оборище“.

Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

#Българският Лувър #Национален музеен комплекс #Вежди Рашидов #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »