Юнкер предупреди за Балканска война ако ЕС се разпадне

Юнкер предупреди за Балканска война ако ЕС се разпадне
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер e предупредил американския вицепрезидент Майк Пенс, че има опасност на Балканите да избухне нова война, ако ЕС престане да съществува, пише Труд.

В интервю за в. „Файненшъл таймс” Юнкер изразява загриженост от положителните реакции на Тръмп след решението на Великобритания да напусне Евросъюза, определяйки ги като „тревожни“ и „изненадващи“. Председателят на Еврокомисията предупредил вицепрезидента на САЩ, че има опасност от нова война на Западните Балкани, ако ЕС престане да съществува, при което посочил като една от причините и насърчението от страна на Тръмп и други държави да последват примера на Обединеното кралство и да напуснат общността.

Вицепрезидентът Пенс беше в Брюксел на 20 февруари, но досега не бяха известни подробности за разговорите му. Пред „Файненшъл таймс” Юнкер за пръв път разкрива за какво се е говорило на срещата му с Майк Пенс. „Казах на вицепрезидента да не говорят по този начин. Да не насърчават и други държави да напуснат, защото, ако ЕС се разпадне, на Западните Балкани ще има нова война”, посочва председателят на Еврокомисията.

Юнкер е настоял също на държавите от Западните Балкани да се предложи ясна перспектива за членство в ЕС. „Ако ги оставим сами, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, всички тези държави отново ще има война”, предупредил Юнкер.

#ЕС #Западните Балкани #Жан-Клод Юнкер #Майк Пенс #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »