Цветанов в Търново: ДОСТ е заплаха за националната сигурност

Цветанов в Търново: ДОСТ е заплаха за националната сигурност
Източник: bTV
A A+ A++ A

Партия ДОСТ е заплаха за националната сигурност. Това заяви в четвъртък пред журналисти във Велико Търново заместник -председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията за великотърновски избирателен район Цветан Цветанов, пише Труд.

В коментара си той се позова на всички медийни публикации в публичното пространство и добави, че в ГЕРБ правят изводи и анализи затова предимно от откритите източници на информация. „И това много ясно трябва да бъде казано, защото никога досега не е имало такава конфронтация и никой не е правил опити за връщането във времето, когато беше изселническата вълна и възродителния процес. Смятам, че тук определено вече службите и по-специално изпълнителната власт в лицето на служебния кабинет и премиера Огнян Герджиков, също така и президента Румен Радев, трябва да гарантират, че провеждането на изборите извън пределите на страната, във всяка една точка и с основен акцент Турция, за тях някой трябва да поеме отговорността, че ще бъдат проведени честно демократично и прозрачно!“, подчерта Цветанов.

Той напомни, че след изборите на 26 март, ГЕРБ няма да управлява с БСП, ДПС и с ДОСТ. Той предположи и защо е получила съдебна регистрация партията на Лютви Местан. „Знаете, че за една съдебна регистрация политическите партии нямат отношение, нито пък изпълнителната власт, знаете че прокуратурата е в състояние да протестира и да даде съответните доказателства, ако има нещо смущаващо за нерегистрирането на една партия. Може би към тогавашния момент не е имало достатъчно основание регистрацията да бъде отказана“, заяви Цветанов.

Зам. лидерът на ГЕРБ изрази тревога и затова, което се наблюдава по време на предизборните си обиколки в смесените региони в България. „Говоря по-специално за Кърджалийско. Такова изострено противопоставяне има предимно в Джебел, защото знаете, че Мехмед Юмер, който беше председател на ДПС за областта, сега е водач на ДОСТ в кърджалийска област. В Родопите също текат тревожни процеси, по- специално в Сърница, това което виждам в Мадан, в Рудозем, изключително тежка конфронтация има и в Корница, в Благоевградска област, където също има сериозен проблем“, сподели Цветанов.

По думите му, ДОСТ вече чрез медиите е успяла да разкрие голяма част от своята същност и философия, както и подкрепата, която получава от чужда държава. „ Но при едно бъдещо управление, ГЕРБ не трябва да допусне една партия, независимо коя е тя, тя да бъде посредник между добросъседските отношения между държавите Турция и България. След изборите това, което премиерът Бойко Борисов винаги е правил е, да има добри отношения с всички държави- съседи и нещата да се случват на принципна основа. И ГЕРБ е единствената партия, която в този 27- годишен период на преход, разби монопола на ДПС“, добави Цветанов.

Той изрази надежда, че и останалите партии, които ще влязат след това в парламента, ще трябва да се съгласят, че двустранните отношения между България и Турция ще трябва да бъдат добри и добросъседски. „Разбира се, за да постигнеш част от целите си, трябва да бъдеш част от Обединена Европа. Защото ние без тези европейски ценности, без тази солидарност, която получаваме от Европа и общата колективна сигурност от НАТО, сами разбирате, че няма как да се справим“, категоричен е Цветан Цветанов.

По отношение на засилващото се влияние на исляма в Кърджалийско и Родопите и имамите там, Цветанов подчерта, че в новия парламент трябва да има промени в Закона за вероизповеданията и там да се регламентира точно ангажимента на държавата. Да не се допускат изучаването на български граждани в училищата и ВУЗ-овете в арабските страни и Саудитска Арабия, а защо не и създаването на Висше мюсюлманско училище и в България. Той посочи Австрия за премиер със законодателни инициативи в това отношение.

Цветанов припомни, че само през двете правителства на ГЕРБ, са строени и ремонтирани църкви и манастири. Освен, че са подпомагани ремонти на храмовете чрез партийната субсидия на ГЕРБ, са били финансирани и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и най-вече, чрез проекти по Програмата за развитие на селските райони.

#ДОСТ #Цветан Цветанов #ГЕРБ #Бойко Борисов #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »