ДПС иска предизборна агитация на език, различен от български

ДПС иска предизборна агитация на език, различен от български
Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не е в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският, заяви Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предизборната агитация да може да се води на майчиния език на избирателите, а не само на официалния за страната български език, поискаха депутатите от ДПС чрез внесеното в Народното събрание предложение за промяна в Изборния кодекс.

Подобна препоръка се дава и в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), присъствали на последните местни и президентски избори в България, подчерта зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Дневник“.

Той посочи, че ДПС съзнава напреженията, които съществуват в обществото, и затова не предлага толкова рестриктивен текст, колкото в препоръките на международните наблюдатели, а се иска агитацията на майчин език да е само при необходимост.

Освен това задължително ще има и превод и така ще се знае значението на всяко послание, отбеляза Лютви Местан.

По думите му тази промяна се налагала сега, а не била необходима в предишни години, тъй като с приетия преди последната кампания Изборен кодекс изрично се записало, че агитацията трябва да е на български. Така всеки кандидат или политик, който се отклонял от разпоредбата, можел да бъде подвеждан под отговорност.

И до момента представителите на ДПС често говорят с избирателите си на турски език по време на предизборни събрание и митинги. Те смятат, че законовата регламентация и изричното условие за превод ще даде повече правила.

„Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не е в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският“, заяви зам.-председателят на ДПС.

Той даде за пример Конституцията, според която гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, могат да изучават и ползват своя език.

„Обърнете внимание на думата „ползват“, никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона“, аргументира се още Лютви Местан.

Освен това изменение от ДПС внасят и текстове за публичност в работата на Централната избирателна комисия, на останалите изборни комисии и администрация.

Идеята е на заседанията на ЦИК да могат да присъстват представители на политически партии, кандидати, застъпници, наблюдатели - български и чужди, журналисти - без ограничение.

От партията искат още всички протоколи на ЦИК да бъдат качвани на сайта им, включително и за начина, по който гласуват членовете й.

#ДПС #Лютви Местан #Изборен кодекс #майчин език #ОССЕ #ЦИК #избори #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"