Костов отрече да е уволнил Богомил Бонев заради Алексей Петров

Костов отрече да е уволнил Богомил Бонев заради Алексей Петров
Иван Костов обяви в парламента, че срещу него се действа по зловещ начин чрез неверни и манипулативни според него твърдения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи като „зловещо преследване“ и „патология“ публикации в медиите, според които като премиер синият лидер уволнил вътрешния министър в кабинета си Богомил Бонев заради отказ да лицензира застрахователно дружество на Алексей Петров.

Иван Костов обяви в парламента, че срещу него се действа по зловещ начин чрез неверни и манипулативни според него твърдения, предаде БТА.

Поводът за думите на Иван Костов е интервю на прокурора по делото „Октопод“, отпечатано в национални всекидневници и електронни сайтове, в което Светлозар Костов твърдял, че министърът на вътрешните работи в кабинета на ОДС Богомил Бонев е бил уволнен от тогавашния премиер Иван Костов, защото отказал лиценз за застрахователно дружество на Алексей Петров – Застрахователна компания „Левски–Спартак“.

В разговор с прокурора, разпространен сред репортерите в Народното събрание от пресцентъра на ДСБ, обвинителят категорично отрича пред медии или в съдебната зала да е коментирал действия или актове на Иван Костов.

„Името на бившия премиер е било споменавано в показания по делото от свидетели, претенции към г-н Костов не бих могъл да имам“, уточнява прокурорът.

Свидетелят по делото Даниела Конова, директор на Дирекция „Застрахователен надзор“ в периода 1998–2000 г., заяви на едно от последните заседания, че „Левски-Спартак" е получила лиценз само десет дни след като Богомил Бонев е бил освободен от министерския пост.

„Медиите, ако са наистина свободни и отговорни, са длъжни да си дадат сметка, че нито е възможно да съм имал отношение към процедурата по даване на лицензии, нито който и да било чиновник в държавата, независимо на каква позиция е, не може да знае защо съм уволнил Богомил Бонев“, посочи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Защо е бил освободен бившият министър на вътрешните работи станало ясно по-късно - когато по време на кандидатпрезидентската кампания през 2002 г. Петър Стоянов извади доклад срещу Богомил Бонев.

Иван Костов посъветва журналистите да се поинтересуват има ли политическа поръчка и чия е тя да бъде „отрязана главата“ на политици, визирайки записа от разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице.

„Това (записът) е груб политически натиск върху прокуратурата, политически чадър върху обслужващите властта медийни и бизнес кръгове, нечиста сделка между парламентарното мнозинство и днешния компрометиран състав на ВСС, ролята на медийните монополи като средство за политически шантаж и прикриване на престъпната дейност“, заявиха неотдавна от ДСБ.

#Петър Стоянов #дело „Октопод“ #Алексей Петров #Богомил Бонев #ДСБ #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"