Американски учени настояха Плутон да получи статут на планета

Американски учени настояха Плутон да получи статут на планета
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Американски учени започнаха кампания, чиято цел е да върнат на Плутон статута на планета. Те настояват да бъде разширена астрономическата класификация, довела до определянето му като планета-джудже преди 10 години, пише Труд.

Плутон заслужава да бъде пълноправна планета, заедно с още 110 обекта в Слънчевата система, включително и Луната, твърдят шестима изследователи от различни американски университети.

В доклад, представен на специализирана международна научна конференция в Удланд, Тексас, те обясниха, че геоложки свойства като формата и повърхностни характеристики трябва да определят какво е планета. През 2006 г. Международният астрономически съюз класифицира Плутон и новооткрит леден обект като планети-джуджета, заедно с Церера – най-големия обект в Койперовия пояс между Марс и Юпитер. Така Слънчевата система остана с осем планети.

Много от планетолозите обаче не са съгласни с това решение. Някои от тях се интересуват повече от физическите характеристики като формата и дали има планини, океани и атмосфера, твърди главният автор на доклада Кърби Ръниън.

Той и колегите му настояват, че Международният астрономически съюз няма пълномощия да налага дефиниция на планета. 

#Плутон #учени #планета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »