Тютюнджии блокираха пътя за Гърция

Тютюнджии блокираха пътя за Гърция
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Стотина тютюнджии, земеделски производители и фермери се събраха на протест тази сутрин край хаджидимовското село Садово. Мъжете спряха за десетина минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор, предаде Дарик.

Митингът, организиран от Сдружение "Басма" на Иван Сабахлъков, протече мирно и без напрежение. "Благодаря на униформените служители, че проявиха разбиране и ни позволиха да изразим по този начин нашето недоволство", заяви Сабахлъков. Хората в Неврокопско протестираха срещу липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за тютюневата реколта за 2016 година, както и за това, че в Пиринско стотици производители все още чакат да получат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис".

Според стопаните не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко произведени количества тютюн. Това е абсолютна дискриминация, увери Иван Сабахлъков. Той припомни, че има решение на Върховния административен съд, който е отменил становището на Министерството на земеделието за подобен начин за разпределяне на премиите за сортовата група "Басма".  

"Проблемът е, че никой не се съобразява със съда. Последният Консултативен съвет към земеделското министерство, вместо да отмени тази практика, отново я потвърди. Така хиляди тютюнджии остават ощетени", допълни председателят на Сдружението, организирало протеста тази сутрин.

Сабахлъков прогнозира, че хората няма скоро да си получат парите от гръцката фирма за предадения тютюн и ще се наложи да водят съдебни дела.

#фермери #Басма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »