Компанията, която ще проучва Черно море за газ, избрана до юли

Компанията, която ще проучва Черно море за газ, избрана до юли
Министърът коментира и ситуацията в ОЦК – Кърджали, като посочи, че „за момента най-сериозен инвеститорски интерес към комбината е показала компанията „Силезия“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се в края на 2013 г. да бъде направен първият сондаж за наличие на природен газ в находището „Хан Аспарух“, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„Три са подадените оферти до момента – от американската „Ексон мобил“, френската „Тотал“ и шотландската „Мелроуз рисорсиз“, каза Добрев, цитиран от БНР.

„До края на юни ще оценим офертите и ще изберем компанията, която ще проучва дълбоко Черно море. Надеждите да открием значителни количества газ са много големи. Те се дължат на факта, че едни от най-големите лидери в света в този сектор участват в процедурата, от една страна, и от друга страна, че само на 15 км от северната граница на нашия блок, в румънска територия се откриха между 40 и 80 млрд. кубика газ, които биха задоволили например потреблението в България за 15-20-30 години“, обясни министърът.

Добрев посочи, че България няма противоречия с Румъния, които биха могли да попречат на проучването за природен газ в блока „Хан Аспарух“.

Министърът поясни, че двете страни имат отделни находища на природен газ и не става въпрос за общо находище.

Възможно е цената на природния газ да падне наполовина в края на годината заради руската газова отстъпка, коментира още Делян Добрев.

„Тази отстъпка е изчислена в пари и е 115 милиона долара. Дали ще получим от 1 юли например до края на годината, или ще получим от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 милиона долара и тази сума на отстъпка ще бъде калкулирана от ДКЕВР при определянето на цената на газа за който и да е от периодите“, каза той.

Министърът коментира и ситуацията в ОЦК – Кърджали, като посочи, че „за момента най-сериозен инвеститорски интерес към комбината е показала компанията „Силезия“.

„Трябва да се провери дали това задоволява кредиторите. Опцията е за година и половина. След година и половина да купят предприятието“, обясни той.

#„Силезия“ #ОЦК – Кърджали #Румъния #Черно море #природен газ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Добрев #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"