Икономисти прогнозират растеж на БВП и скок на инфлацията в Германия през 2017 г.

Икономисти прогнозират растеж на БВП и скок на инфлацията в Германия през 2017 г.
Източник: The Voice of Russia
A A+ A++ A

Екипът независими икономисти, които са съветници на правителството на Германия, прогнозират малко по-добър растеж на БВП и солиден скок на инфлацията през настоящата годината. В същото време те отхвърлят международните критики към водещата европейска икономика относно нейния голям излишък по текущата сметка и определят протекционистката позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп като заплаха за глобалната икономика, предаде БНР.

В днешен доклад на съвета на петимата експерти, известен като "Петимата мъдреци", се посочва, че БВП на Германия се очаква да нарасне с 1,4% през настоящата година спрямо тяхна предишна прогноза за икономически растеж с 1,3 на сто, като в същото време потребителската инфлация скочи до 2,2% след анемичен растеж с 0,5% през 2016-а година. Взимайки предвид по-малкия брой работни дни през 2017-а година, те прогнозират реален растеж на немския БВП през годината с 1,7 на сто. За 2018-а година съветниците на властите в Берлин продължават да очакват разширяване на икономиката на Германия с 1,6 на сто.

Според тях растежът ще продължава да бъде подкрепен от здравият трудов пазар, от по-високите държавни разходи, от позитивните перспективи пред глобалната икономика и от все още извънредно стимулиращата парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ.

Мозъчният тръст продължава да смята, че политиката на ЕЦБ е "прекалено експанзивна" в светлината на икономическото развитие в еврозоната, добавяйки, че това може да повиши в бъдеще рисковете за финансовата стабилност в региона. "С оглед на това ЕЦБ би трябвало да започне да намалява програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", колко се може по-скоро", посочват икономическите съветници на немското правителство.

"Излишъкът по текущата сметка на Германия е висок, но не сигнализира за наличието на макроикономически дисбаланси", заяви шефът на експертите - Кристоф Шмит, добавяйки, че исканията, като например за увеличаване на публичните инвестиции, са подвеждащи. "Правителството трябва по-скоро да направи Германия по-привлекателно място за инвестиции в частния сектор, което ще помогне за намаляване на излишъка по текущата сметка", смята Шмит.

"Протекционистките мерки, поискани от президента на САЩ Тръмп, представляват заплаха за международната търговска система и риск за световната икономика", се посочва в доклада на немските икономически съветници.

#ЕЦБ #Германия #Доналд Тръмп #еврозоната #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"