Шотландия отчита рекорден износ на храни и напитки за ЕС през 2016 г.

Шотландия отчита рекорден износ на храни и напитки за ЕС през 2016 г.
Източник: БНР
A A+ A++ A

Износът на храни и напитки от Шотландия е достигнал рекордните 5,5 милиарда паунда миналата година. Половината от тях са реализирани в страни от ЕС, което, според шотландското правителство, подчертава важността на достъпа до общия европейски пазар, предаде БНР. 

Големият ръст на продажбите на морски храни и уиски са помогнали за рекордните нива на шотланския износ през 2016 година. 4 милиарда от износа се дължат на шотландското уиски. Износът за страните от ЕС съставлява малко повече от половината от общата сума и в размирното време на призиви за независимост на Шотландия и запазване на членството в ЕС, шотландското правителство изтъкна важността от запазване на връзките с общия пазар.

Министърът, отговарящ за селското стопанство, Фъргъс Юинг, заяви, че данните показват от какво голямо значение за индустрията са европейските пазари. Не би трябвало да се изправяме пред избор между това да останем част от Обединеното кралство и да запазим позициите си на общия европейски пазар. Преследването на твърд Брекзит е голяма заплаха за нашия успех и статистиката показва защо трябва да запазим мястото на Шотландия в Европа", изтъкна Фъргъс Юинг.

#Шотландия #Брекзит #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"