Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция за бежанците

Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция за бежанците
Източник: Хаштаг-BG
A A+ A++ A

Време е ЕС да ревизира споразумението си с Турция. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР. Тя заяви, че сериозният проблем е споразумението между ЕС и Турция за бежанците. „Първо, споразумението с Турция и ЕС на практика не показа онези резултати, които бяха заложени в самото начало. От големите цифри, които бяха заложени от връщане на сирийски мигранти от гръцките острови на турска територия, от турска територия, разселването им Европа по тази схема 1:1 в момента някъде не повече от между 1500-1600 човека са релокирани от едното място на другото“, каза Илияна Йотова, пише Труд.

Вицепрезидентът обясни, че продължава да има пропускливост от турските брегове към гръцките острови, като уточни, че това е заключение на европейските агенции и на други страни. По думите й това споразумение нe работи в най-важната си част – възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. „Така че при заплахите на г-н Ердоган да суспендира споразумението с ЕС, аз бих отговорила, че ЕС е време да ревизира споразумението си с Турция“, заяви Йотова.

„Закъсня отново Европа с реакцията си като единна Европа, като ЕС. Нещо повече, получи се един твърде неприятен момент“, каза Йотова и посочи, че в момента, в който е имало сериозна кампания от страна на Турция към Холандия и Германия, част от френските градове са разрешили политически митинги на турски политици на своя територия. Според нея това не е бил добър знак за Европа. „Тези заплахи на г-н Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава“, допълни тя. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

#ЕС #Турция #Илияна Йотова #Европа #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »